Nehnětený chléb z kvasu

Tenhle chlebík se dá péct pořád. Skoro žádná práce, docela málo odpočinku a kvasu na něj stačí lžíce. Můj pokus o založení domácího kvasu se pořád zúročuje. Vafle několikrát do týdne, sem tam nějaký pokus o kynutý koláček a pečivo (ať už povedenější nebo ne tak úplně) na tisíc způsobů každou chvíli.

No a zrovna tenhle je především z žitné mouky. Je hutnější a stačí ho kousíček. Pokud máte ale radši nadýchanější pečivo, dejte víc (alespoň nad polovinu) hladké pšeničné mouky.

Přísady

  • 1 lžíce kvasu
  • 200g pšeničné hladké mouky
  • 150g celozrnné žitné mouky
  • 150g žitné chlebové mouky
  • 500ml odstáté vody
  • lžíce soli
  • semínka (slunečnicová, lněná, dýňová, sezamová, ...) množství dle libosti
Používala jsem chlebovou formu o délce 30cm. 

Postup

Celková doba kynutí je zhruba 14 hodin. Proto si přípravu adekvátně rozvrhněte. 
Všechnu mouku a sůl dejte do větší mísy. V jiné nádobě si smíchejte lžíci kvasu s vodou. To proto, aby se rovnoměrně promíchal. Pak kvas přilijte k mouce, promíchejte, přidejte semínka, znovu promíchejte, přikryjte potravinářskou fólií a uložte na 10-12 hodin na teplé místo. 

Po vykynutí přesuňte těsto na pomoučenou pracovní plochu a několikrát přeložte. Nechte 15 minut ležet. Poté ho přemístěte do máslem vymazané formy, aby se dal po upečení dobře vyklopit, trochu ho pokropte vodou a posypte semínky. Znovu ho přikryjte fólií nebo sáčkem a nechte ještě zhruba 2 hodiny na teplém místě kynout. 

Troubu si předehřejte na 190°C. 
Z formy sundejte fólii / sáček, přikryjte alobalem a dejte péct na zhruba 25-30 minut. Klidně v troubě zapněte větrák. Pak sundejte fólii a dejte ještě na 20-25 minut péct, aby se vytvořila kurka. Záleží, jak dobře vám forma vede teplo, nicméně pokud byste chtěli kurku opravdu ze všech stran, chléb z formy vyndejte a dejte ho na pár minut dopéct bez ní. 

Před krájením nechte zcela vychladnout na mřížce.

Tip pro pečení v domácí pekárně:
Už jsem tenhle recept zkoušela i v kompletně naprogramovaný pekárně, a to s tímhle nastavením
  • 5+5 minut hnětení
  • 6 hodin kynutí
  • 5 minut hnětení
  • 3 hodiny kynutí
  • 70-80 minut pečení
Stačí všechny přísady - počínaje vodou - vložit do pekárny, a ta už si se vším poradí sama :)





Komentáře