Celozrnné kváskové vafle
Kváskové vafle jsou u nás doma teď ta vůbec nejoblíbenější snídaně. Jsou krásně voňavé, křupavé a uvnitř nadýchané. I když se jejich příprava může zdát složitější, rozhodně není a tak se nebojte je zkusit.
Můžete na ně použít přebytečné množství čerstvě založeného kvasu (viz TADY) nebo si lžičku kvasu přikrmit alespoň 8-10 hodin dopředu - záleží, jak teplo máte doma.
Pečivo z kvasu má svou specifickou chuť, bývá (lehce) kyselé, což může někomu vadit. V tomhle receptu se o sražení kyselosti postará soda, takže se nemusíte bát.
Další velkou výhodou je to, že kvas je poctivá základní surovina. Jeho výroba, ač na začátku trochu zdlouhavá, je levná a kvasinky, které vznikají, jsou pro naše tělo opravdu zdravé.
Tak se mrkněte třeba na kváskovou mapu, kde startovací kvas snadno seženete nebo si skočte pro žitnou mouku a zkuste kváskovat doma. Totiž.. tomu pocitu z pečiva z vlastnoručně - doma vypěstovaného kvasu - se nic nevyrovná :)
Můžete na ně použít přebytečné množství čerstvě založeného kvasu (viz TADY) nebo si lžičku kvasu přikrmit alespoň 8-10 hodin dopředu - záleží, jak teplo máte doma.
Pečivo z kvasu má svou specifickou chuť, bývá (lehce) kyselé, což může někomu vadit. V tomhle receptu se o sražení kyselosti postará soda, takže se nemusíte bát.
Další velkou výhodou je to, že kvas je poctivá základní surovina. Jeho výroba, ač na začátku trochu zdlouhavá, je levná a kvasinky, které vznikají, jsou pro naše tělo opravdu zdravé.
Tak se mrkněte třeba na kváskovou mapu, kde startovací kvas snadno seženete nebo si skočte pro žitnou mouku a zkuste kváskovat doma. Totiž.. tomu pocitu z pečiva z vlastnoručně - doma vypěstovaného kvasu - se nic nevyrovná :)
A teď už k těm vaflím.. ♥
Přísady
kvas- 1 polévková lžíce ("startovacího") kvasu
- 100g celozrnné (špaldové) mouky
- 100ml odstáté (převařené) vody pokojové teploty
=> takto vytvoříte 200g potřebného kvasu do těsta
těsto
- 200g kvasu
- 100g celozrnné (špaldové) mouky
- 100g kokosového mléka z plechovky
- 2 šťastná vajíčka
- vanilkový extrakt
- 1 polévková lžíce přírodního třtinového cukru
- 7g sody
- větší špetka soli
Postup
Nejdřív si připravte kvas. Pokud chcete vafle snídat, připravte si ho večer.
Jestli kvas pěstujete a máte v lednici, stačí ho polévková lžíce ("startovací kvas") smíchaná s moukou a vodou (= tímhle způsobem se kvas oživuje, abyste nemuseli schraňovat velké množství).
Takto smíchaný kvas nechte stát v misce v pokojové teplotě přikrytý potravinářskou folií zhruba 8-10 hodin.
Pokud ale máte větší množství přebytečného kvasu (např. z kváskování), můžete ho použít. V takovém případě vezměte 200g.
Další krok je už úplně jednoduchý. Ráno vyšlehejte vajíčka s kokosovým mlékem, přidejte kvas a zbylé přísady. Všechno pořádně promíchejte a můžete začít dělat vafle.
Každou pečte zhruba 5 minut.
--------------------------
A co navrch, to už nechám na vás. Mně chutnaj samotné. Pořád totiž nedokážu pochopit, že je to taková dobrota. :)
Ještě větší úspěch ale mají s lemon curd nebo jiným ovocným krémem a farmářským jogurtem.
Komentáře
Okomentovat