Ovocné krémy (základní recept)

Původně jsem recept na ovocné krémy neplánovala, ale poslední dobou se mi tu opakují celkem často, takže si trochu ulehčím práci s tím, abych je pokaždé vypisovala. :)

Nejde o nic jiného než alternativy lemon curd

Tyhle ovocné krémy jsou něco, co vydrží v lednici ve vzduchotěsné nádobě, např. zavařovačce, klidně i dva týdny. 
Tedy pokud vydržíte ho nezužitkovat dřív.. 
.. třeba hned ♥

Ovocným krémem se dá ochutit snad všechno. Zatím jsem ho používala třeba jako náplň do cupcaků, na ochucení krému na dort a vůbec nejradši ho máme třeba s farmářských jogurtem, zakysanou smetanou nebo tvarohem na palačinkách a kváskových vaflích.

Je to příšerně jednoduché. Stačí jen přibližně zachovat poměr surovin (ale nebojte se experimentovat) a cukrářská delikatesa je na světě.

Tak si piště!



Přísady

  • 4 žloutky ze šťastných vajíček (od slepic z volného výběhu)
  • 50g přírodního třtinového cukru (např. Muscovado)
  • 50g kvalitního másla
  • půl lžičky jemně nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citrónu (může být i sušená drcená)
  • 70g (ml) ovocné šťávy
    = šťáva z vymačkaných citrusů nebo např. přecezená šťáva ze svařených borůvek, malin, jahod, .. 

Postup

V menším hrnci / rendlíku přiveďte trochu vody k varu. Do mísy, kterou budete používat na vodní lázeň (nejvhodnější je nerezová), dejte všechny přísady. Mísu dejte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se její dno přímo nedotýkalo vody. Jde totiž o vytvoření hustého krému, ne míchaných vajec :) Metličkou míchejte do doby, než krém začne houstnout, opatrně (pomocí čajové lžičky) ochutnejte, případně doslaďte dle vlastní chuti a pak jen přesuňte do sklenice, ve které ho budete skladovat. Krém ztuhne podobně jako pudink.

(borůvkový)



(citrónový)






(malinový s ricottou)




Komentáře