Briošky z kvasu

Vážně dlouho jsem chtěla zkusit domácí briošky / housky / bulky na burgery.. říkejte tomu, jak chcete. :) Ty kupované se mi, a teď nemluvím o složení, moc nelíbí. Ačkoli to složení taky stojí za starou belu.. Pečivo miluju a zrovna tohle mě v obchodech moc (spíš vůbec) neláká. A přitom ty malé briošky jsou tak roztomilé.. k sežrání.. doslova!

Nejsem žádný burgerový expert. Pozn.: Miluju ale vegetariánský s kozím sýrem! Nicméně, tohle byl vlastně úplně první pokus.. Pár burgerů už jsme za život snědli a chuť těch s čerstvě doma dopečenou brioškou, je naprosto nezaměnitelná.

Tohle je první a patrně taky (na dlouhou dobu) poslední recept z bílé pšeničné mouky. Dala jsem si ale záležet a sehnala ji v bio kvalitě. Pšeničná mouka má vysoký obsah lepku (= bílkoviny), kterému není důvod se vyhýbat, pokud se nepotýkáme s lepkovou intolerancí! Lepek zajišťuje to, že těsto hezky kyne a drží pohromadě. A za tohle může taky (žitný) kvásek, díky kterému byla naprostá radost koukat na to, jak těsto žije a roste. 

Výživový rozdíl mezi celozrnnou a bílou moukou je především v obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny. Co se mě týče, zásadní rozdíl pociťuji také v chuti. U celozrnné mouky mi totiž přijde taková plnější, občas oříšková, takže použití bílé mouky nechává v tomhle případě vyniknout především chuti náplně. Pečivo z ní, právě díky výživovým rozdílům, má ale vyšší glykemický index a tak samo o sobě zasytí na kratší dobu.

Glykemický index se dá ale snížit přidáním dalších živin, například tuku nebo bílkovin, takže když tyhle briošky naplníte třeba trhaným hovězím a nějakým kouskem kvalitního sýru, stačí přidat vlákninu v podobě zeleniny a můžete si čas od času i s bílou moukou užít plnohodnotné chutné jídlo, po kterém nebudete mít hned hlad.

No a hlavně budete mít naprosto boží pocit z toho, že jste si doma připravili burgery se vším všudy! ♥
A za to to stojí!!! 




Přísady

kvas (12 hodin dopředu)
Tím získáte 330g kvasu. 
těsto
  • 330g kvasu (viz výše)
  • 330g hladké pšeničné mouky
  • 160ml plnotučného farmářského mléka
  • 75g kvalitního másla nebo přepuštěného másla
  • 20g přírodního třtinového cukru
  • 1-2 vejce od šťastných slepic (z volného výběhu)
  • 10g soli
  • sezam 

Postup

Celá příprava včetně kynutí zabere přibližně 16 hodin (+-). Záleží, jak teplo máte doma, jak dobře vám bude těsto kynout, kolik času strávíte přípravou atp., proto pokud briošky potřebujete v určitou dobu, začněte s dostatečnou časovou rezervou. :)

Nejprve si připravte kvas smícháním startovacího kvasu, mouky a vody. Zajistěte ho proti osychání potravinářskou fólií nebo ho nechte ve větší zavařovačce s víčkem, v každém případě ho nechte v pokojové teplotě, měl by zhruba zdvojnásobit svůj objem. Pokud ne, klidně ho nechte ještě odpočívat. 

Po 12ti hodinách se pusťte do připravování těsta. 
Rozpusťte máslo a nechte ho chvíli zchladnout. Mezitím si rozšlehejte vajíčka a zhruba 2/3 dejte do mísy, ve které budete připravovat těsto. (Zbytek z vajíček si dejte stranou na potření před pečením.) 
K vajíčkům do mísy přidejte mléko, cukr, sůl, mouku i kvas a vše promíchejte. Když je těsto vesměs promíchané, přidejte máslo a začněte hníst. Po několika minutách se těsto začne odlepovat od mísy, v ten moment je připravené na kynutí. Nechte ho tedy přikryté na teplém místě v olejem vymazané míse. 

Nechte kynout cca 2 hodiny (zase záleží na okolní teplotě). Ideální by bylo alespoň jednou v průběhu kynutí popřekládat (pomoučenými) psty. S moukou mi to šlo trochu lépe..

Po vykynutí těsto rozdělte na stejné díly. Mě z tohoto množství vyšlo 12 menších briošek, pokud ale chcete větší, stačí rozdělit na menší počet (cca 8-10 by mělo stačit, protože ještě trochu vyskočí).
Z kousků těsta vytvořte stejné bochánky. Já jsem vždycky vzala okraj a lehce ho natáhla doprostřed, pak okraj z protější strany, zase doprostřed a takhle jsem pokračovala, dokud se na spodní straně nevytvořila oblá plocha, kterou jdou briošky na plechu směrem nahoru. 
Vytvarované bochánky dávejte rovnou na pečící papír v dostatečných rozestupech, trochu je rovnoměrně stlačte a dejte stranou k poslednímu vykynutí (ne na plechu; plech se totiž musí nahřát, než se briošky začnou péct). Množství vyjde cca na 2 plechy.

Po zhruba 1 hodině si zapněte troubu s ventilátorem na 230°C a vložte do ní plechy. 
Zbylé vajíčko smíchejte s trochou mléka, pomašlujte jím všechny briošky a rovnou zasypte i sezamem. Když je trouba vyhřátá, opatrně přesuňte briošky na pečícím papíru na rozpálený plech. Já k tomu používám dřevěné prkénko nebo větší kus kartonu. Do spodní části trouby nalijte trochu vody, vlhkost je při pečení pečiva důležitá. Pokud si nechcete ničit troubu (což by se mohlo stát častějším nalíváním vody), nalijte ji na jiný plech umístěný ve spodní části. 
Pečte zhruba 14 minut, ihned vytáhněte a nechte zchladnout na mřížce.   














Komentáře