Trhané hovězí

Trochu nečekaná inspirace, vím. Protože lidí, kteří by ode mně čekali recept na něco s masem vážně moc není. Vlastně bych je napočítala na prstech jedné ruky a možná bych s tím ani nemusela začínat. :D

O mojí, řekněme, veganské éře v rámci pokusu, vás ví plno, takže chápu, že tohle je trochu s podivem, nicméně! Vždycky se snažím podporovat farmáře a lokální trh, a tohle je toho důkazem. Maso jím asi tak dvakrát do týdne, když to vyjde (občas hold "zapomenu" nebo nemám vůbec chuť) a rozhodně pro něj nechodíme do supermarketu. 

Tohle je Angus. Plemeno skotu s výborným masem. A my máme to štěstí, že se ve skvělých podmínkách volně pase u nás v Trutnově. Teda ne, že by tady ten dobytek volně pobíhal.. však víte, jak to myslím.. a sehnat ho můžete například každou sobotu na farmářských trzích v Poříčí nebo mají i eshop s dalšími potravinami, které rozvážejí. 

Bílkovina, kterou přijímáme z hovězího masa je, co se mas týče, jednou z nejkvalitnějších. Má totiž významnou biologickou hodnotu, což znamená, že z hlediska fyziologických potřeb je pro nás vysoce využitelná (pro stavbu těla, buněk, svalové hmoty, atp.). Obsahuje také mj. důležitý vitamín B12, jehož nedostatkem trpí hlavně vegani. B12 má spoustu důležitých úkolů, z nichž stojí za zmínku minimálně správné fungování nervového systému a jeho nedostatek se může projevovat například slabostí, necitlivostí končetin, podrážděností, aj. 

Skutečnost, že se zvíře pase volně má za následek nejen to, že má kvalitní život, ale i jeho maso je daleko kvalitnější, vitamíny nasycenější a chutnější než ze zvířete, které je chováno v halách nebo kdekoli jinde v žalostných podmínkách. Tím chci říct, že rozhodně nejde jen o etické hledisko, ale o to nejlepší vědomí toho, že do sebe obecně dostáváme to nejkvalitnější, potažmo nejvýživnější jídlo. 

Ale teď už k věci :)

Trhané maso má opravdu nesčetně mnoho využití. Můžete ho dát do salátu, na pizzu, k těstovinám, do rizota, baget anebo jako my, do domácích burgerových briošek

Tak si piště!


Přísady

  • 1kg hovězího předního (z volného výběhu, ideálně plemeno Angus) 
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • pár snítek rozmarýnu
  • lžíce soli
  • trochu olivového oleje

Postup

K přípravě budete potřebovat nádobu s víkem (pekáček), spoustu času a pár natěšených strávníků. I když ti se budou hodit, až bude všechno hotové.
Cibuli i česnek očistěte, nakrájejte na větší kusy a vložte do pekáčku.
Troubu předehřejte na 110°C.
Maso nejprve zprudka zatáhněte ze všech stran na pánvičce na troše oleje, pak ho vložte do pekáčku, podlijte trochou vody (cca 150 ml), posypte lžící soli, přidejte rozmarýn (trochu okolo, klidně i navrch) a už jen přiklopte víkem a dejte péct na zhruba 8 hodin.

Po vytažení z trouby nechte chvíli odpočinout, odklopte a maso natrhejte pomocí dvou vidliček, abyste si nespálili prsty. :)














Komentáře