Kváskový chléb z domácí pekárny

Nebudu to nijak extra zdržovat. Docela dlouho jsem brouzdala internetem, než jsem zjistila, že pekárna, co nám donesl Ježíšek, není na kváskový chléb nijak extra vhodná.

ŮDAJNĚ.

Stačí totiž trochu odhodlání, trpělivosti a hlavně tý český vynalézavosti O:)

Jsou pekárny, který umožňují nastavení jednotlivých fází a různé odkládání a u těch není, co řešit. S jednou takovou od ETA jsem totiž už dřív pracovala, a tak jsem u tý vánoční TEFALky trochu "narazila"... 

Nechtěla jsem se ale omezit na rychlokvašky z droždí, takže jsem se nevzdala a výsledek je tady!! 

Jednu věc bych ale chtěla dodat. :) Chleba z pekárny nikdy nebude takovej jako ten z trouby. A to je fakt! Mluvím hlavně o tý kůrce a střídce.. 
Když si ale potřebujete usnadnit práci, určitě neváhejte sáhnout po pekárně. byť třeba jen kvůli zpracování těsta. To ona totiž umí skvěle :) 

A že je pečivo z kvásku kvalitnější a zdravější než to z droždí ani nemusím dodávat. O:)

Připomínám, že kvásek se dá sehnat na kváskový mapě (TADY), v některých pekárnách a hlavně - si ho můžete doma sami vypěstovat (návod je třeba TADY). A to je vůbec nejlepší :) ... hlavně ten pocit zadostiučinění :D

Tak směle do toho!


Přísady

  • 100g kvasu
  • 150g žitné chlebové mouky
  • 450g pšeničné chlebové mouky
  • 500ml odstáté (převařené) vody
  • 2 lžičky soli

Postup

Takže. Celá příprava zabere průměrně 18h + pečení. Proč průměrně - protože v teple těsto kyne rychleji (záleží samozřejmě na kvalitě kvásku) a taky protože pokud byste potřebovali kynutí trochu zpomalit, můžete ho dokonce v nádobě z pekárny dát pomalu kynout do lednice. 

Teď k věci.
Startovací lžíci kvasu smíchejte s 50g žitné mouky a 50g odstáté (převařené vody). Nechte cca 12h přikryté v pokojové teplotě. Tím získáte 100g kvasu. 
(Mouka a voda na kvásek se nepočítá z uvedených přísad, ty jsou navíc :)

Po 12ti hodinách odeberte lžíci kvasu na příště a zbytek dejte do nádoby z domácí pekárny. Přidejte mouku, vodu a sůl a zapněte program na kynutá těsta. Tím připravíte krásně hladké těsto. Hnětení kontrolujte a mouku usazenou na stěnách stěrkou setřete ke zbytku těsta. Když je těsto smíchané, pekárnu vypněte a nechte 5-6h kynout. Vykynuté těsto by mělo dosahovat zhruba do 3/4 nádoby. 

Pak zapněte program na pečení na cca 70 minut. V průběhu pro jistotu po očku zkontrolujte, dokud pečení nevychytáte se svojí pekárnou. Ale opatrně, ať se při otevření šokem nesrazí. 

Tip:
Když se mi zdá, že těsto nekyne, zapnu na 1 minutu program na pečení, abych mu trochu přitopila a urychlila kynutí :) pak pekárnu vypnu a nechám pracovat dál.

Do těsta dle libosti přidávejte kmín, semínka, cokoli vás napadne.. ale nejdřív si to radši vyzkoušejte jen tak, ať víte! :P :)









Komentáře