Petrželové řezy s citrónovo-tymiánovým krémem

Zvláštní doba, tahle doba koronavirová.. Venku krásně, všichni jsou zalezlí doma. Povinně. Ostatní v rouškách šílí v obchodech a do košíků hází, co je napadne a co by jiný nenapadlo. Co kdyby náhodou, že? Však víte.

Ale co zmůžeme, když nic nemůžeme. 

Jedna z mála ekonomických opatření, co zatím dostihla nás, je šetření v potravinách na chroupání. Mrkev chroupu jen tak. Hlavně večer u telky. Ale petržel bych si jen tak nedala. Z čehož vyplývá, že mrkví se musí šetřit. A do buchty šla teda petržel. Kdoví, co přijde příště. Ale na nás si jen tak nepřijdou!

A tenhle recept rozhodně zkuste. My ho museli péct hned druhý den znova. A kdyby nedošla petržel, určitě by byla v troubě další várka.


Přísady

těsto
  • 200ml jakéhokoli mléka (klidně trochu méně)
  • 140ml řepkového oleje
  • 1 šťastné vajíčko
  • 1 zralý banán (rozmačkaný vidličkou)
  • 120g najemno nastrouhané kořenové petržele (cca 2 střední kusy)
  • 150g celozrnné mouky (pšeničná, špaldová)
  • 120g třtinového cukru
  • 1 lžička bezfosfátového kypřícího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky drceného muškátového oříšku
  • špetka soli
  • hrst vlašských ořechů
krém
  • 70g změklého másla
  • 60g třtinového cukru
  • 120g čerstvého sýru (Lučina, žervé, aj.)
  • citronová kůru z chemicky neošetřeného citronu
  • větší špetka sušeného nebo půl lžičky nasekaného čerstvého tymiánu

Postup

Troubu předehřejte na 180°C.
Smíchejte všechny suché přísady na těsto, přimíchejte mléko, olej, vajíčko.
Nakonec i banán, petržel a ořechy.
Těsto vlijte do formy cca 25x25cm vyložené pečícím papírem a pečte zhruba 30 minut. Ideální propečení vždy ale kontrolujte špejlí. 

Na krém důkladně vyšlehejte všechny přísady.
Upečený vychladlý korpus opatrně podélně rozřízněte a potřete krémem.
Nakonec můžete na efekt "pocukrovat" kokosovou moukou.

Tip:
Nemusíte se přesně řídit tím, co je uvedeno výše. Ne vždy mám všechno doma. Už jsem zkoušela ořechy nahrazovat mákem a do krému jsem dávala lemon curd (viz recept tady). Taky jsme korpus pekli v podélné chlebíčkové formě a místo rozříznutí, ho jen potřeli. 
Všechno jde! Tak improvizujte. A hlavně.. PEČTE. Protože kdo v týhle době nepeče, jako by nebyl!









Komentáře