Acai bowl
Sotva bych si vzpomněla, kolikrát mamka prohlásila, že ten rok, co jsem se narodila, bylo fakt teplo.
Tak že by na tom něco vážně bylo?
Léto mám ráda, je super. Dlouhý dny, teplý letní večery, sluníčko většinou nabíjí..
.. jo, většinou.
Ne, když je venku 35°C a v kanclu nám běží 6 počítačů, do oken praží a větráky nestíhají vířit tím příšerně vydýchaným vzduchem.
Jooo jasný mami.
V létě totiž bývá teplo.
Jenže včera v rádiu říkali, že dneska má být nejteplejší den právě od toho léta, co mamka tvrdí, že bylo fakt teplo.
Jakože - FAKT teplo - .
Léto mám ráda, je super. Dlouhý dny, teplý letní večery, sluníčko většinou nabíjí..
.. jo, většinou.
Ne, když je venku 35°C a v kanclu nám běží 6 počítačů, do oken praží a větráky nestíhají vířit tím příšerně vydýchaným vzduchem.
Hotová idylka.
Uf.. letos trpím i bez toho, aniž bych potřebovala prožít nejteplejší den v životě :D
Nechci si stěžovat, vážně ne, ale v kombinaci s mým nízkým tlakem jde týhle slípce kolikrát i o kejhák.
Rozuměj - párkrát sebou "tak trochu švihnu", protože se mi motá hlava.
Nejhorší je, že káva mi na nízký tlak teď moc nepomáhá a ani není doporučovaná v mém obvyklém množství, protože odvodňuje a tak je to trochu kontraproduktivní a švihám sebou o stošest :( :D
Musela jsem teda sáhnout po trochu jiným povzbuzováku a navíc se aspoň zevnitř zchladit.
A tím je tentokrát acai [asají]. Název "acai berry" jste už určitě někde na internetu nebo v obchodě v mrazáku zahlédli.
Jedná se o bobule palmy z Jižní Ameriky. A tyhle acai berry jsou plné antioxidantů, vitamínů, příznivě působí na oběhový a trávicí systém a zrychlují metabolismus.
No v podstatě jsou nadupané jako všechny možné bobulky, co rostou tady u nás (borůvky, maliny, ostružiny, ...), jen mají trochu jinou chuť, takovou oříškovou, trochu jako červená řepa a pěkně nakopnou energií.
Acai berry se dá sehnat jako zmrzlá dřeň a nebo sušené v prášku. Já mám prášek, ze kterého si dělám acai bowl. Je to vlastně jen rozmixované zmrzlé ovoce místo zmrzliny, ale v té snad nejlepší kombinaci. ♥
Jde to samozřejmě i bez acai, tak se nechte třeba jen inspirovat, když se vám nebude chtít stát fronta na zmrzku :)
Přísady
- 150g zmrzlého banánu
- 50g zmzlého rybízu (nebo jiného bobulovitého kyselejšího ovoce)
- 50ml rostlinného mléka
- 15g acai prášku
- trochu vody
volitelné posypky
- kokosové chipsy se skořicí odsud
- mražené kanadské borůvky
V létě mám v mrazáku vždycky nějaké ovoce. Je to super pro podobné případy. Když se potřebuju zchladit, vezmu si hrst mražených borůvek nebo hroznového vína jen tak na zobání.
A taky jsem si jistá, že se vám občas stane, že banány zrají trochu rychleji, než je stíháte spotřebovat. Buď je při pečení použijete místo části cukru a tekutiny / vajíček anebo je oloupejte, nakrájejte a dejte do mrazáku, což je v létě asi ta lepší varianta :)
Postup
Všechny přísady kromě těch na posypání rozmixujte dohladka. Vodu použijte až nakonec, když by směs byla příliš hustá a nešla mixovat. Pak ji přesuňte do misky a libovolně dozdobte.
Komentáře
Okomentovat