Pečené broskve s jogurtem

Na koláčcích a buchtách čerstvě vytažených z trouby mě vždycky nejvíc láká horké ovoce. Když je ještě teplé, je šťavnaté a pak se šťáva z něj většinou vsákne do těsta. Tak už to pak po vychladnutí skoro není ono. Ba ne. Je to spíš něco úplně jiného. :)

Už delší dobu jsem měla chuť na pečené broskve. Ony totiž skoro prosily, aby se mohly ohřát v troubě. Přece bych jim to neodepřela. A sobě už vůbec ne...

Stačilo dát dohromady pár věcí, co byly po ruce a rázem vznikl úplně boží dezert k filmu v chladném odpoledni. Takhle přesně to je totiž úplně nejlepší. Zachumlat se pod deku, pustit nějakou romantiku a dát si k tomu něco dobrého na zahřátí.. 




Přísady (na 2 porce):

  • 2 broskve
  • 200g řeckého jogurtu (nebo skyru, tvarohu, zakysané smetany, ...)
  • 20g kokosových chipsů
  • skořice
Kokosových chipsů jsem dohromady použila 50g a nevyužité množství schovala na příště do zavařovačky.

Postup

Troubu si předehřejte na 180°C. 
Broskve rozpulte a vyndejte pecky. Do menšího nepřilnavého pekáčku nebo na plech s pečicím papírem přesuňte rozpůlené broskve slupkou dolů a asi tak na 10-15 minut je dejte do trouby.
Pak si na další plech s pečicím papírem vysypte rovnoměrně kokosové chipsy a přidejte je do trouby k broskvím.
Kokosové chipsy začnou hnědnout skoro okamžitě, takže je určitě hlídejte. Stačí jim totiž tak 3 minutky a půjdou ven, aby se nespálily. Pečicí papír s chipsy pak šikovně uchopíte po bokách a přesypete do misky dokud jsou ještě trochu teplé. 
Přidejte k nim asi tak čtvrt lžičky mleté skořice a lehce promíchejte. 

Při podobném použití pečicího papíru ho pak rozhodně nevyhazujte. Dá se použít opakovaně nebo na cokoli jiného. Neznehodnotí se. 

Na talířky nebo do misek dejte stejné množství jogurtu, broskve vytáhněte z trouby a za pomocí lžíce / vidličky / kleští nebo čehokoli jiného je opatrně (abyste se nespálili) přesuňte k jogurtu. Dozdobte kokosovými chipsy :)

tip:
Když jsem dávala broskve do trouby, zachovala jsem dvě celé půlky a ty zbylé ještě před pečením znovu rozpůlila. Před podáváním jsem je pak ještě znovu pokrájela a díky tomu tak byly některé kousky křupavější a jiné horké a šťavnatější ♥










Komentáře