Nadýchaný koláč s ricottou a borůvkami

Koláč, co zahřeje na těle i na duši :) 
Hlavně skořicí a kapkou rumu. A to se teď před zimou hodí.
Borůvky vás zase stáhnou ještě alespoň na chvíli do prosluněného léta. Kdybyste je ale doma neměli, použijte jiné ovoce, co máte po ruce :) 


Přísady

  • 250g ricotty
  • 5 lžic přírodního třtinového cukru
  • 2 šťastná vajíčka
  • 130ml mléka
  • 230g celozrnné hladké mouky (špaldová nebo pšeničná)
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • lžička nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného 
  • 2 lžíce rumu (libovolné)
navrch
  • 2 plné hrsti borůvek
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice

Postup

Ricottu, vajíčka a mléko vyndejte alespoň půl hodinky z lednice, ať se dostanou přibližně na pokojovou teplotu.
Troubu předehřejte na 160°C.
Ricottu spolu s cukrem vyšlehejte v nadýchaný krém. Přidejte vajíčka, po trochách mléko, rum a nakonec stěrkou lehce vmíchejte prosátou mouku smíchanou se sodou, solí a kůrou.
Posypte borůvkami a cukrem se skořicí.
Pečte v +/- 27cm velké koláčové formě přibližně 40-50 minut. Před vytažením pro jistotu otestujte špejlí :).



 

Komentáře