Nadýchaný koláč s ricottou a borůvkami
Koláč, co zahřeje na těle i na duši :)
Hlavně skořicí a kapkou rumu. A to se teď před zimou hodí.
Borůvky vás zase stáhnou ještě alespoň na chvíli do prosluněného léta. Kdybyste je ale doma neměli, použijte jiné ovoce, co máte po ruce :)
Přísady
- 250g ricotty
- 5 lžic přírodního třtinového cukru
- 2 šťastná vajíčka
- 130ml mléka
- 230g celozrnné hladké mouky (špaldová nebo pšeničná)
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- lžička nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného
- 2 lžíce rumu (libovolné)
navrch
- 2 plné hrsti borůvek
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky skořice
Postup
Ricottu, vajíčka a mléko vyndejte alespoň půl hodinky z lednice, ať se dostanou přibližně na pokojovou teplotu.
Troubu předehřejte na 160°C.
Ricottu spolu s cukrem vyšlehejte v nadýchaný krém. Přidejte vajíčka, po trochách mléko, rum a nakonec stěrkou lehce vmíchejte prosátou mouku smíchanou se sodou, solí a kůrou.
Posypte borůvkami a cukrem se skořicí.
Pečte v +/- 27cm velké koláčové formě přibližně 40-50 minut. Před vytažením pro jistotu otestujte špejlí :).
Komentáře
Okomentovat