Čerstvý salát s pečenou zeleninou

Chuť! To je něco, co se přímo vznáší nad tímhle receptem. Je jí nabitý! 
Je v ní sladkost, slanost, kyselost, ale hlavně umami. A cože to je? Je to pátá chuť objevená až po těch, co jsem vyjmenovala a hořkosti. Umami je ale ekvivalent lahodnosti, delikátnosti. Je to něco, co má jednak sytící schopnost, ale taky něco, u čeho nechceme zůstat u jednoho kousku. 
Umami je něco, co spojuje a zvýrazňuje chutě, něco, co dělá pokrm chutnější. 
Nevyskytuje se sama o sobě, ale většinou v určitém druhu jídla (maso, sýry, masové vývary, ..) , dochucovadlech (sojová omáčka, worcestrová omáčka, miso pasta, ..), ale zároveň jí můžeme objevit i různými způsoby přípravy, jako je například pečení, fermentování, aj.

Tady se o umami chuť stará především pečená mrkev s rajčaty, takže jsem přesvědčená, že vás tahle hromada zeleniny zaručeně nadchne. :)

Přísady (na 2 porce)

salát z čerstvé zeleniny
  • 1/4 pekingského zelí
  • 1 střední mrkev
pečená zelenina
  • 200g menších zralých rajčat (čím zralejší, tím lepší, jsou krásně sladké)
  • 3 středně velké mrkve
  • 1 lžíce olivového oleje (NE panenského, ten není vhodný na tepelnou úpravu!)
  • větší špetka hrubozrnné soli
  • 1/2 červené cibule
  • 5-6 stroužků česneku

zálivka

  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžička nasekaného čerstvého kopru
  • špetka soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1/2 lžičky přírodního třtinového cukru nebo medu
na dozdobení
  • oblíbená na pánvi nasucho pražená semínka (lněná, slunečnicová, dýňová, ..)
  • 2 vajíčka na hniličku (ve vroucí vodě se vaří cca 5 min) od slepic z volného výběhu

Postup

Troubu si předehřejte na 190°C. 
Zeleninu omyjte, mrkve nemusíte loupat. Nejvíce vitamínů a chuti je právě ve slupce. Nejprve si připravte zeleninu na pečení. Mrkve podélně rozčtvrťte, očištěnou cibuli nakrájejte na půl kolečka, česnek neloupejte. Do nádoby vhodné k pečení vložte rajčata, nakrájenou mrkev, cibuli i celé stroužky česneku, zalijte olejem, promíchejte (rukama), osolte a vložte do trouby zhruba na 40min nebo do té doby, dokud mrkev nezměkne tak, aby šla lehce napíchnout na vidličku. 

Mezitím si připravte salát, aby mohl absorbovat chutě ze zálivky. Zelí najemno nakrájejte, přidejte nahrubo nastrouhanou omytou mrkev a smíchejte.
Všechny přísady na zálivku smíchejte a větší část nalijte do salátu. Záměrně jsem si nechala trochu stranou na ochucení pečeného česneku, ale klidně všechno vlijte rovnou do čerstvého salátu. 

Když je zelenina upečená, pečený česnek stačí vymáčknout ze slupky a rozmačkat lžičkou, můžete ho ale smíchat se zbytkem zálivky. Zbytek pečené zeleniny dejte na talíř spolu s čerstvým salátem, zasypte semínky, přidejte vajíčko a užijte si tu překvapivou sytost zeleniny a bouřku chutí! :)

Tip: Šťávu s olejem z pečené zeleniny, co zbude v nádobě slijte do uzavíratelné nádoby a použijte třeba do dalšího salátu :) 





Komentáře