Rolované kefírové houstičky

Jestli něco doba koronavirová zásadně ovlivnila, tak především to, že i ti, kdo doma normálně nevaří a nepečou, vaří a pečou...
A jestli vás to ještě pořád nepřešlo, a já doufám, že nepřešlo! Tak tady máte recept na houstičky, co teď pořád peče moje mamka :)
My jsme je ozvláštnili kozím kefírem, protože kvůli kojení momentálně nemůžu žádné výrobky z kravského mléka a díky kefíru jsou tyhle plněný rolovaný houstičky fakt krásně nadýchaný! 

Naplnit, nebo chcete-li potřít, je můžete v podstatě čímkoli, co máte rádi. Ať už bylinkovým máslem, pestem, sýrem, ajvarem, pikantní rajčatovou směsí nebo kečupem.. ten má totiž doma snad každý :) 
A kdybyste chtěli úplně něco jinýho, tak tam klidně dejte třeba čokoládu!


Přísady

těsto
  • 500g hladké (pšeničné) mouky
  • 230g kefíru (pokojové teploty)
  • 7g sušeného droždí
  • 60g rozpuštěného másla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička třtinového cukru
náplň
  • libovolné viz text výše :)
dokončení
  • 1 rozkvedlané šťastné vajíčko
  • semínka (sezam, mák, .. cokoli je po ruce)

Postup

Všechny přísady na těsto vypracujte v pružný hladký bochánek a přikrytý ho nechte v teple odpočinout, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
Těsto je potřeba zpracovávat alespoň 5 minut, aby se uvolnil lepek a houstičky byly perfektně nadýchané :)
Pokud máte domácí pekárnu, tenhle krok (včetně kynutí) vám dokonale usnadní program na kynutá těsta.

Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, obě na pomoučeném vále vyválejte a potřete libovolnou náplní. Srolujte je a rozkrájejte na přibližně stejně velké kusy.
My jsme každou rozkrojily na 6 houstiček.

Vzniklé houstičky vložte na plech s pečícím papírem, potřete vajíčkem, dozdobte semínky a nechte ještě 20 minut kynout.

V troubě předehřáté na 225°C pečte dozlatova cca 25 minut.




Komentáře