Kváskové brownies s avokádem

Asi neznám lepší způsob, jak zpracovat přebytečné množství kvasu chystaného na chléb!
Poslední dobou děláme kváskové brownies poměrně často a rozhodně od něj jen tak neopustíme O:)
Základem je pár kvalitních přísad a výsledkem dokonalé fondánové brownies.. jak jinak!

I když jde o kváskové brownies, je mi dost jasný, že ne každý má kvásek doma a i když zbytečně, bojí se ho založit. V tomhle receptu je možná jedna zásadní klička, která z kváskového brownies dělá "jen" žitné brownies, nicméně vám ji ráda dopřeju O:)


  • Místo 150g kvásku použijte 75g žitné mouky a 75ml odtáté vody. Smíchejte je a nechte chvíli (lépe pár hodin) stát v pokojové teplotě. Dále už postupujte podle receptu :)


Přísady
  • 150g kvásku
  • 160g třtinového cukru
  • 30g pravého kakaa
  • 3 šťastná vajíčka
  • 150g zralého avokáda (= 1 střední celé)
  • 150g kvalitní hořké čokolády (70% a více)
  • vanilkový extrakt (libovolné)
  • špetka soli
  • oříškové máslo na ozdobu (klidně přidejte i nasekané ořechy a cokoli jiného, co máte rádi)

Postup

Troubu si předehřejte na 180°C.
Avokádo rozmixujte tak, aby bylo úplně hladké, rozpusťte čokoládu a nechte ji lehce zchladnout.
Avokádo, vajíčka, kvásek, a cukr pořádně promíchejte, přidejte rozpuštěnou čokoládu, vanilkový extrakt, sůl a kakao.

Důkladně promíchané těsto vlijte do menší formy o velikosti cca 25x25 cm vyložené pečícím papírem, ozdobte oříškový máslem a dejte péct na přibližně 20-25 minut. 

Nechte vychladnout na mřížce a pak krájejte :)

Tip:
Já jsem oříškové máslo před pečením nalila na těsto a pak špejlí několikrát projela, aby vytvořilo zajímavé obrazce :)

Dole je varianta s kešu máslem a sušenkami Lotus navrchu i uvnitř a pak s mandlovým máslem a malinami








Komentáře