Tvarohová bábovka s citrusy

Už moc dlouho na mě pokukovala z police tahle krásná bábovková forma po dědovi. Pamatuju si úplně přesně, když jsem v ní pekla poprvé. Ta kokosová bábovka byla tenkrát nejspíš úplně ta nejlepší, co jsem kdy upekla.
Je to tou formou! 
Určitě! 

Tahle je úžasně navoněná citrusy a kokosem. Obsahuje spoustu bílkovin díky tvarohu a skyru. Jako odpolední svačinka ke kávě je teda víc než ideální O:) Tak jí dejte šanci. 


Přísady

  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 250g skyru (lze nahradit tvarohem)
  • 160g kvalitního másla 
  • 3 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu) bílky a žloutky zvlášť
  • 150g dětské krupičky
  • 50g strouhaného kokosu
  • 180g třtinového cukru
  • 1/2 balíčku bezfosfátového kypřícího prášku
  • 1 mandarinka
  • sušená citronová kůra nebo kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • špetka soli
  • 1/2 panáku rumu 
  • 1 hrst kandované pomerančové kůry 

Postup

Všechny přísady z lednice nejprve alespoň na půl hodinky vyndejte, aby se dostaly na pokojovou teplotu. Zároveň si kandovanou pomerančovou kůru namočte do rumu. To ale můžete klidně i den dopředu, ať pořádně natáhne chuť rumu. 
Troubu předehřejte na 160°C.
Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte buď krupičkou nebo kokosem.
Oloupejte mandarinku a rozmixujte ji. Můžete použít klidně i jen vymačkanou šťávu.
Cukr, žloutky, změklé máslo, citronovou kůru a šťávu z mandarinky vyšlehejte ve světlou hmotu. Trvá to pár minut. 
Pak přimíchejte tvaroh spolu se skyrem a následně i krupičku, kokos, kypřící prášek a namočenou pomerančovou kůru. 
Nakonec z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a ten jemně stěrkou vmíchejte do těsta. 
Těsto přesuňte do formy a pečte cca 60-70 minut. 
Kontrolujte špejlí! :)
A dobrá rada na závěr.. 
.. než bábovku vyklopíte, nechte ji vychladnout, ať nevyklopíte jen půlku O:)

Před podáváním pocukrujte, nebo jako já již tradičně, použijte kokosovou mouku. 
Decentně bábovku provoní a postará se o stejný zasněžený efekt. 










Komentáře