Pistáciové rohlíčky

Vánoce už klepou na dveře!

A já se plná nedočkavosti, kdy se na nás ten náš uzlíček přijde podívat ♥, rozhodla, že si čas zkrátím pečením cukroví. Abych tak v mezičase při odpočívání aspoň trochu přispěla do toho vánočního shonu okolo O:)

I kdyby jen těmihle pistáciovými rohlíčky...


Přísady

  • 150g kvalitního másla
  • 80g třtinového cukru moučka
  • 150g hladké (ovesné) mouky 
  • 100g pistáciové mouky nebo jemně namletých pistácií
  • 50g kokosové mouky
  • 1 lžička sušené drcené citronové kůry nebo kůra z 1 bio citronu

Postup

Máslo nechte změknout v pokojové teplotě, aby se vám lépe zpracovávalo těsto a pak důkladně zapracujte se všemi ostatními přísadami. 

Těsto zabalené ve folii nebo v krabičce (aby neokoralo) nechte v chladu odpočinout do druhého dne.

Tvarování vyžaduje trochu trpělivosti, protože se lehce drobí. Je to mj. kvůli tomu, že pokud použijete bezlepkovou ovesnou mouku, není v ní lepek, který se při zpracování začne chovat trochu jako lepidlo. 
Před samotným tvarováním si těsto alespoň na několik minut vytáhněte do pokojové teploty, aby nebylo úplně jako kámen. 

Poté ho rozkrojte na několik stejných dílů, aby se vám z každého vešel bochánek do ruky, který půjde povolit a zpracovat jednou rukou. Bude to vyžadovat trochu síly. A pak už z menších dílků tvořte rohlíčky, které budete klást na plech vyložený pečícím papírem.

Já jsem vždycky propracovala jeden díl, ten jsem si nakrájela na menší dílky, ze kterých jsem už tvořila válečky / rohlíčky.


V troubě předehřáté na 175°C pečte zhruba 12 minut.

---------------------

Vychladlé rohlíčky pocukrujte moučkovým třtinovým cukrem. 
(A ideálně nechte v chladu v krabici změknout jako jiné cukroví.)









Komentáře