Kořeněný cuketový koláč s čokoládou
Aneb způsob, jak dostat do chlapa víc jak čtvrt kila cukety na posezení.
U nás tenhle fígl teda funguje!
Chtěla jsem konzistencí něco trochu jako brownies a můžu říct, že tohle se celkem povedlo. Nehledě na to, že si pořád musím dávat pozor na ochutnávání syrového těsta kvůli tomu drobkovi, co ve mně roste ♥, takže jsem obešla i tohle, a to rovnou veganskou verzí O:)
U nás tenhle fígl teda funguje!
Chtěla jsem konzistencí něco trochu jako brownies a můžu říct, že tohle se celkem povedlo. Nehledě na to, že si pořád musím dávat pozor na ochutnávání syrového těsta kvůli tomu drobkovi, co ve mně roste ♥, takže jsem obešla i tohle, a to rovnou veganskou verzí O:)
Přísady
těsto
- 350g najemno nastrouhané cukety
- 1 větší rozmačkaný banán (čím zralejší, tím lepší)
- 125ml rostlinného mléka (kokosové, mandlové, .. lze ale použít i kravské nebo jakékoli jiné, pokud vám nejde o veganskou verzi)
- 50g ořechové nebo kokosové mouky (používala jsem lískooříškovou)
- 150g ovesné mouky (nebo pomletých ovesných vloček)
- 40g přírodního třtinového cukru
- 25g přírodního / holandského kakaa
- 2 čajové lžičky skořice
- 1/2 čajové lžičky drceného zázvoru
- špetka soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
navrch
- oblíbená marmeláda / džem (používala jsem domácí třešňovou z chia semínek doslazovanou banánem)
- 60g vysokoprocentní čokolády (70 % a více)
- 80g kokosového mléka z plechovky (po otevření plechovky bývá hustší část oddělená od kokosové vody, tak je smíchejte)
- kokos / kokosová mouka na posypání
Množství vystačí na formu o velikosti 25x25cm.
Postup
Troubu si předehřejte na 170°C.
Nejprve v míse smíchejte cuketu s banánem a mlékem, pak k nim prosejte zbývající přísady na těsto a důkladně promíchejte.
Těsto přesuňte do formy vyložené pečícím papírem a dejte péct na 35-40 minut.
To, že je upečené poznáte tak, že bude navrchu trochu popraskané. Špejle vám v tomhle případě moc nepomůže, protože by zrovna tak nepomohla ani u brownies. Podobné koláče a obzvláště ty veganské, zatepla nebývají uvnitř suché.
Pokud ale máte pocit, že by těsto mohlo ještě chvíli zůstat v troubě, klidně zvyšte teplotu na 180°C a pečte ještě zhruba 10 minut.
Po upečení koláč nechte zcela vychladnou na mřížce.
Následně ho potřete libovolně silnou vrstvou marmelády. Nemusíte šetřit, protože koláč sám o sobě není moc sladký.
Potom v rendlíku nebo mikrovlnné troubě ohřejte kokosové mléko, když je ohřáté, vložte do něj nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Pak ji rovnoměrně rozetřete po marmeládové vrstvě.
Nakonec dozdobte kokosem nebo kokosovou moukou a můžete podávat. :)
Komentáře
Okomentovat