Kořeněný cuketový koláč s čokoládou

Aneb způsob, jak dostat do chlapa víc jak čtvrt kila cukety na posezení.
U nás tenhle fígl teda funguje!

Chtěla jsem konzistencí něco trochu jako brownies a můžu říct, že tohle se celkem povedlo. Nehledě na to, že si pořád musím dávat pozor na ochutnávání syrového těsta kvůli tomu drobkovi, co ve mně roste ♥, takže jsem obešla i tohle, a to rovnou veganskou verzí O:)


Přísady

těsto
  • 350g najemno nastrouhané cukety
  • 1 větší rozmačkaný banán (čím zralejší, tím lepší)
  • 125ml rostlinného mléka (kokosové, mandlové, .. lze ale použít i kravské nebo jakékoli jiné, pokud vám nejde o veganskou verzi)
  • 50g ořechové nebo kokosové mouky (používala jsem lískooříškovou)
  • 150g ovesné mouky (nebo pomletých ovesných vloček)
  • 40g přírodního třtinového cukru
  • 25g přírodního / holandského kakaa
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 1/2 čajové lžičky drceného zázvoru
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
navrch
  • oblíbená marmeláda / džem (používala jsem domácí třešňovou z chia semínek doslazovanou banánem)
  • 60g vysokoprocentní čokolády (70 % a více)
  • 80g kokosového mléka z plechovky (po otevření plechovky bývá hustší část oddělená od kokosové vody, tak je smíchejte)
  • kokos / kokosová mouka na posypání

Množství vystačí na formu o velikosti 25x25cm. 

 Postup

Troubu si předehřejte na 170°C.
Nejprve v míse smíchejte cuketu s banánem a mlékem, pak k nim prosejte zbývající přísady na těsto a důkladně promíchejte.
Těsto přesuňte do formy vyložené pečícím papírem a dejte péct na 35-40 minut. 
To, že je upečené poznáte tak, že bude navrchu trochu popraskané. Špejle vám v tomhle případě moc nepomůže, protože by zrovna tak nepomohla ani u brownies. Podobné koláče a obzvláště ty veganské, zatepla nebývají uvnitř suché. 
Pokud ale máte pocit, že by těsto mohlo ještě chvíli zůstat v troubě, klidně zvyšte teplotu na 180°C a pečte ještě zhruba 10 minut. 

Po upečení koláč nechte zcela vychladnou na mřížce. 
Následně ho potřete libovolně silnou vrstvou marmelády. Nemusíte šetřit, protože koláč sám o sobě není moc sladký. 
Potom v rendlíku nebo mikrovlnné troubě ohřejte kokosové mléko, když je ohřáté, vložte do něj nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Pak ji rovnoměrně rozetřete po marmeládové vrstvě.

Nakonec dozdobte kokosem nebo kokosovou moukou a můžete podávat. :)










Komentáře