Makovo-kokosová bábovka
Tuhle bábovku miluju. Úžasně voní po kokosu. Hlavně díky tý kokosový posypce místo cukru ♥
Občas se mi stane, že si zapomenu sepsat recept. Tak jako u týhle krásky, kterou jsem o víkendu pekla znovu právě kvůli receptu. Tyhle fotky jsou totiž focený skoro před rokem a naprosto přesně si pamatuju, kam jsem ji pekla. Jela jsem zrovna za rodičema na hory. Na mou nejoblíbenější horskou chaloupku. Takovou tu s krbem, vystavenými starými cedníky, kameninovými formami na pečení, mlýnky na kávu, vůní dřeva, vrzajícími podlahami a tou nejpohodovější atmosférou, kde si nikdo na nic nehraje.
A přesně tam se ta bábovka náramně hodila.. ♥
Občas se mi stane, že si zapomenu sepsat recept. Tak jako u týhle krásky, kterou jsem o víkendu pekla znovu právě kvůli receptu. Tyhle fotky jsou totiž focený skoro před rokem a naprosto přesně si pamatuju, kam jsem ji pekla. Jela jsem zrovna za rodičema na hory. Na mou nejoblíbenější horskou chaloupku. Takovou tu s krbem, vystavenými starými cedníky, kameninovými formami na pečení, mlýnky na kávu, vůní dřeva, vrzajícími podlahami a tou nejpohodovější atmosférou, kde si nikdo na nic nehraje.
A přesně tam se ta bábovka náramně hodila.. ♥
Ke snídani do chladného horského rána a k jarním paprskům prodírajícím si cestu skrze okna, co by mohla vyprávět dávno zapomenuté příběhy..
Přísady
- 3 šťastná vajíčka (žloutky a bílky zvlášť)
- 100g třtinového cukru
- vanilkový extrakt (dle chuti)
- 200g ricotty
- špetka soli
- 40g mletého máku
- 130g rýžové mouky
- 60g kokosové mouky (+ na posypání)
- 50g olivového oleje
- 100ml mléka
- půl lžičky najemno nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu / nebo drcené sušené citronové kůry
- 1 lžička bezfosfátového kypřícího prášku
- půl lžičky jedlé sody
- olivový olej a kokos na vymazání formy
Postup
Troubu si předehřejte na 170°C a menší bábovkovou formu vymažte olivovým olejem a opatrně vysypte kokosem.
Mák, obě mouky, kypřící prášek, sodu a kůru dejte do větší mísy a promíchejte.
V jiné míse smíchejte žloutky, cukr, vanilkový extrakt a ricottu, pak k nim přidejte olej a mléko a smíchejte se sypkými přísadami. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v sníh a ten pak opatrně vmíchejte ke zbytku.
Pečte zhruba 45 min.
Před vytažením bábovky z formy počkejte alespoň 10 minut.
Na závěr "pocukrujte" kokosovou moukou. :)
Komentáře
Okomentovat