Makovo-kokosová bábovka

Tuhle bábovku miluju. Úžasně voní po kokosu. Hlavně díky tý kokosový posypce místo cukru ♥

Občas se mi stane, že si zapomenu sepsat recept. Tak jako u týhle krásky, kterou jsem o víkendu pekla znovu právě kvůli receptu. Tyhle fotky jsou totiž focený skoro před rokem a naprosto přesně si pamatuju, kam jsem ji pekla. Jela jsem zrovna za rodičema na hory. Na mou nejoblíbenější horskou chaloupku. Takovou tu s krbem, vystavenými starými cedníky, kameninovými formami na pečení, mlýnky na kávu, vůní dřeva, vrzajícími podlahami a tou nejpohodovější atmosférou, kde si nikdo na nic nehraje.

A přesně tam se ta bábovka náramně hodila.. ♥

Ke snídani do chladného horského rána a k jarním paprskům prodírajícím si cestu skrze okna, co by mohla vyprávět dávno zapomenuté příběhy.. 




Přísady

  • 3 šťastná vajíčka (žloutky a bílky zvlášť)
  • 100g třtinového cukru
  • vanilkový extrakt (dle chuti)
  • 200g ricotty
  • špetka soli
  • 40g mletého máku 
  • 130g rýžové mouky
  • 60g kokosové mouky (+ na posypání)
  • 50g olivového oleje
  • 100ml mléka
  • půl lžičky najemno nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu / nebo drcené sušené citronové kůry 
  • 1 lžička bezfosfátového kypřícího prášku
  • půl lžičky jedlé sody
  • olivový olej a kokos na vymazání formy

Postup

Troubu si předehřejte na 170°C a menší bábovkovou formu vymažte olivovým olejem a opatrně vysypte kokosem. 
Mák, obě mouky, kypřící prášek, sodu a kůru dejte do větší mísy a promíchejte. 
V jiné míse smíchejte žloutky, cukr, vanilkový extrakt a ricottu, pak k nim přidejte olej a mléko a smíchejte se sypkými přísadami. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v sníh a ten pak opatrně vmíchejte ke zbytku.  
Pečte zhruba 45 min.
Před vytažením bábovky z formy počkejte alespoň 10 minut. 

Na závěr "pocukrujte" kokosovou moukou. :)







Komentáře