Kynutý celozrnný koláč se švestkami
Jak jste na tom se zásobami ovoce z loňské sezóny? Já jsem v mrazáku našla poklad! Pár slaďoučkých švestek ♥
Pamatuju si, jak jsem je na podzim večer peckovala... a možná víc ujídala, než dala nakonec zamrazit. Naštěstí jsem na ně tak trochu zapomněla a objevila je až teď :)
Vsadím se, že tenhle koláč bude geniální i s jiným ovocem (bez máku i s ním), tak to schválně zkuste a dejte vědět :)
Přísady
těsto
- 250g celozrnné špaldové mouky Nominal (lze namíchat nebo nahradit celozrnnou pšeničnou moukou)
- 150ml (rostlinného) mléka
- 2 lžíce přírodního třtinového cukru
- 2 lžíce kokosového oleje nebo kvalitního másla
- 2 žloutky (od šťastných slepic z volného výběhu)
- 1/2 balíčku sušeného droždí
navrch
- rozpůlené vypeckované švestky (používala jsem mražené) / nebo jiné ovoce
- půl vaničky měkkého tvarohu
- 1 žloutek (od šťastných slepic z volného výběhu)
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 1 lžíce přírodního třtinového cukru
drobenka
- 3 lžíce ovesných vloček
- 3 lžíce mletého máku
- půl lžíce perníkového koření
- 2 lžíce kokosového oleje / kvalitního másla
Postup
V misce smíchejte část vlažného mléka s droždím, trochou cukru a moukou. Nechte vzejít kvásek.
Mezitím prosejte mouku do větší mísy, přidejte zbylé přísady na těsto spolu s kváskem i zbylým mlékem a vypracujte v hladké těsto, nejlépe kuchyňským robotem s hnětacími metlami.
Těsto rozprostřete na menší plech a troubu předehřejte na 170°C.
Mezitím prosejte mouku do větší mísy, přidejte zbylé přísady na těsto spolu s kváskem i zbylým mlékem a vypracujte v hladké těsto, nejlépe kuchyňským robotem s hnětacími metlami.
Těsto rozprostřete na menší plech a troubu předehřejte na 170°C.
Tvaroh smíchejte se žloutkem, cukrem a citronovou kůrou a pak jím potřete těsto. Navrch dejte ovoce.
Na drobenku smíchejte všechny přísady a posypte s ní koláč.
Pečte zhruba 35 minut, pak troubu vypněte a nechte klidně 5-10 minut dojít.
Na drobenku smíchejte všechny přísady a posypte s ní koláč.
Pečte zhruba 35 minut, pak troubu vypněte a nechte klidně 5-10 minut dojít.
Komentáře
Okomentovat