Kynutý celozrnný koláč se švestkami

Jak jste na tom se zásobami ovoce z loňské sezóny? Já jsem v mrazáku našla poklad! Pár slaďoučkých švestek ♥ 
Pamatuju si, jak jsem je na podzim večer peckovala... a možná víc ujídala, než dala nakonec zamrazit. Naštěstí jsem na ně tak trochu zapomněla a objevila je až teď :)
Vsadím se, že tenhle koláč bude geniální i s jiným ovocem (bez máku i s ním), tak to schválně zkuste a dejte vědět :)


Přísady

těsto
  • 250g celozrnné špaldové mouky Nominal (lze namíchat nebo nahradit celozrnnou pšeničnou moukou)
  • 150ml (rostlinného) mléka
  • 2 lžíce přírodního třtinového cukru
  • 2 lžíce kokosového oleje nebo kvalitního másla
  • 2 žloutky (od šťastných slepic z volného výběhu)
  • 1/2 balíčku sušeného droždí

navrch
  • rozpůlené vypeckované švestky (používala jsem mražené) / nebo jiné ovoce
  • půl vaničky měkkého tvarohu
  • 1 žloutek (od šťastných slepic z volného výběhu)
  • 1/2 lžičky citronové kůry 
  • 1 lžíce přírodního třtinového cukru

drobenka
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 3 lžíce mletého máku
  • půl lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce kokosového oleje / kvalitního másla

Postup 


V misce smíchejte část vlažného mléka s droždím, trochou cukru a moukou. Nechte vzejít kvásek.
Mezitím prosejte mouku do větší mísy, přidejte zbylé přísady na těsto spolu s kváskem i zbylým mlékem a vypracujte v hladké těsto, nejlépe kuchyňským robotem s hnětacími metlami.
Těsto rozprostřete na menší plech a troubu předehřejte na 170°C. 
Tvaroh smíchejte se žloutkem, cukrem a citronovou kůrou a pak jím potřete těsto. Navrch dejte ovoce.
Na drobenku smíchejte všechny přísady a posypte s ní koláč.
Pečte zhruba 35 minut, pak troubu vypněte a nechte klidně 5-10 minut dojít.






Komentáře