Čokodort s pomerančovým krémem (orange curd)

Dost dlouho jsem přemýšlela, co vám k tomuhle dortíku napíšu. Ale nějak nemám, co říct. Mám z něj totiž příšernou radost. Ale proč? Snad proto, že jsem jen otevřela lednici, zkusila dát dohromady pár věcí a ono to drželo pohromadě? Nebo snad proto, že ten výsledek vypadal takhle? Že z krému, ve kterém není máslo ani cukr, šly udělat takovýhle květiny? No, a nebo taky proto, že to celý spolu neuvěřitelně fungovalo a chutnalo daleko.. daleko nad očekávání.. ♥


Přísady
korpus
  • 240g celozrnné pšeničné mouky
  • 60g pravého kakaa
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky jedlé sody
  • 120g přírodního třtinového cukru
  • 4 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu)
  • 80ml olivového oleje
  • 200g nízkotučného kefíru
  • 100ml vody
  • 2 zralé banány
čokoládový krém
  • 2 zralé banány
  • 180g ricotty
  • 170g kvalitní hořké čokolády (70 % a více)
  • 30g lískooříškového másla (libovolné)
orange curd
  • 4 žloutky (od slepic z volného výběhu)
  • 60g muscovado cukr (přírodní třtinový cukr s decentním karamelovým nádechem)
  • 2 chemicky neošetřené (bio) pomeranče
  • 50g kvalitního másla nebo ghí (přepuštěného másla)
  • špetka soli (libovolné) 
Budete potřebovat dvě 16cm velké dortové formičky nebo jednu o velikosti asi 24cm. 

Postup

Nejdříve začněte s orange curd - pomerančovým krémem. 

Poznámky:
V tomto receptu je takovou pomyslnou třešničkou, která dort vynáší do nebes, můžete ho ale vynechat úplně nebo nahradit něčím jiným (třeba džemem nebo marmeládou). Já jsem dort pekla pro mamku, která má ráda slaný karamel, proto jsem se mu orange curd snažila (trochu) přiblížit.
Pokud ale chcete krém, který bude chutnat čistě po pomerančích, použijte běžný třtinový cukr.

Orange curd jsem připravovala den dopředu. Pokud ho navíc hned nespotřebujete, nevadí to, protože v lednici (pořádně utěsněný) vydrží zhruba dva týdny. Dají se jím plnit cupcaky, potírat palačinky, ochutit dortový krém, tvaroh .. atp.

V menším hrnci / rendlíku přiveďte trochu vody k varu. Do mísy, kterou budete používat na vodní lázeň (nejvhodnější je nerezová), dejte žloutky, cukr, máslo, šťávu ze dvou pomerančů a trochu najemno nastrouhané kůry z důkladně omytého pomeranče. Mísu dejte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se její dno přímo nedotýkalo vody. Jde totiž o vytvoření hustého krému, ne míchaných vajec :) Metličkou míchejte do zhoustnutí, ochutnejte, případně přidejte špetku soli a pak jen přesuňte do sklenice, ve které budete krém skladovat. 

----------------------------------

A teď těsto.
Na korpus si připravte dvě větší mísy a v nich zvlášť smíchejte suché a mokré přísady (krom banánů). Do mísy s důkladně promíchanou tekutou směsí pak postupně přimíchávejte obsah druhé mísy. 
Jakmile je těsto připravené, přidejte libovolně nakrájené banány. 
Já je do těsta ale vždycky jen "naházím" na velké kusy a robotem, kterým připravuji těsto, je přimíchávám. Čím déle míchám, tím menší kousky banánu v těstě jsou, takže o velikosti kousků se rozhodnu až v průběhu přípravy a nepotřebuji prkénko a nůž :)   
Troubu zapněte na 165°C. 
Formy vyložte pečicím papírem. 
Pak do nich těsto přesuňte tak, aby ho bylo v obou stejně. Buď pomocí váhy nebo špejle - když ji zapíchnete do těsta v jedné formě a bez otírání pak do těsta v té druhé, vidíte, jestli dosahovalo do stejné výšky. Pokud ne, lžicí odeberte do druhé formy. 
V případě, že používáte jednu větší formu, korpus pak stačí podélně rozříznout.  
Pečte zhruba 50-60 minut. O tom, zda je těsto dostatečně upečené, se opět přesvědčte pomocí špejle.
Hotové korpusy nechte vychladnout na mřížce.

----------------------------------

Nakonec čokoládový krém.
Do jeho přípravy se pusťte, až když máte vychladlé a připravené (seříznuté) korpusy a víte, že ho budete rovnou používat. Když totiž čokoláda v krému úplně vychladne, krém začne tuhnout a pak se jím dort potírá hůř :)
Banány rozmixujte dohladka a ručním šlehačem k nim vmíchejte ricottu a oříškové máslo. Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu a trochu zchladlou (aby se krém nesrazil) ji důkladně vmíchejte ke zbytku. 

----------------------------------

Když máte připravené všechny části, můžete dort začít dávat dohromady. 
  • Korpusy jsem trochu seřízla, aby byly opravdu rovné. 
  • Při slepování jsem po obvodu dala trochu krému a orange curd doprostřed, aby nikde nevytékal. 
  • Vrchní korpus jsem otočila "dnem" vzhůru, protože to se při potírání krémem nedrolí a zajistí se tak, že dort bude rovný i nahoře. 
  • Množství krému bohatě vystačí na slepení a jednoduché potření. Pokud ale budete chtít tvořit něco navíc (jako já - květiny), je potřeba krému připravit víc, klidně dvojnásobek.










Komentáře