Citrusovo-makové brownie cupcaky

Čokoláda. Mák. Citróny. 
Proč?
A proč ne?
 ♥

Přísady (na cca 10 kusů)

těsto
  • 2 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu)
  • šťáva z 2 středně velkých pomerančů
  • 90g ghee / kvalitního másla
  • 120g čokolády (70% a více)
  • 30g kakaa
  • 50g mletého máku
  • špetka soli 
  • žádný cukr :) !
lemon curd + krém na zdobení
  • 4 žloutky ze šťastných vajíček
  • 60g třtinového cukru
  • 70ml citronové šťávy
  • 50g ghee / kvalitního másla
  • najemno nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu / 0,5 lžičky drcené citronové kůry 

    + 100g mascarpone

Postup

Nejprve si připravte lemon curd. Ideálně den dopředu (ale mělo by stačit i pár hodin). V menším rendlíku dejte vařit trochu vody. Všechny přísady na lemon curd dejte do misky vhodné k přípravě ve vodní lázni a za stálého míchání nad vroucí vodou spojte v hustý krém pudinkové konzistence. 
Takto připravený lemon curd (= citronový krém) vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici až dva týdny.   

A teď těsto. 
Troubu si předehřejte na 180°C. 
V menší misce rozpusťte čokoládu s máslem, promíchejte a nechte chvíli zchladnout. Vajíčka vyšlehejte s pomerančovou šťávou a pak k nim přidejte čokoládu. Znovu důkladně promíchejte a přidejte zbylé přísady. 
Těsto přesuňte do formy na cupcaky s papírovými košíčky a pečte 14-16 minut.  

Po vychladnutí vytvořte v upečených brownies malé důlky (za pomocí nože, lžičky nebo čehokoli jiného - buďte kreativní :) a ty vyplňte trochou lemon curd. 

Nakonec vyšlehejte 100g mascarpone a 60g lemon curd. Obojí by mělo být studené z lednice. Můžete přidat ještě trochu citrónové kůry podle chuti, a takto hotovým krémem dozdobte brownie cupcaky. 


  







Komentáře