Citrusovo-makové brownie cupcaky
Čokoláda. Mák. Citróny.
Proč?
A proč ne?
♥
Přísady (na cca 10 kusů)
těsto
- 2 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu)
- šťáva z 2 středně velkých pomerančů
- 90g ghee / kvalitního másla
- 120g čokolády (70% a více)
- 30g kakaa
- 50g mletého máku
- špetka soli
žádný cukr:) !
lemon curd + krém na zdobení
- 4 žloutky ze šťastných vajíček
- 60g třtinového cukru
- 70ml citronové šťávy
- 50g ghee / kvalitního másla
- najemno nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu / 0,5 lžičky drcené citronové kůry
+ 100g mascarpone
Postup
Nejprve si připravte lemon curd. Ideálně den dopředu (ale mělo by stačit i pár hodin). V menším rendlíku dejte vařit trochu vody. Všechny přísady na lemon curd dejte do misky vhodné k přípravě ve vodní lázni a za stálého míchání nad vroucí vodou spojte v hustý krém pudinkové konzistence.
Takto připravený lemon curd (= citronový krém) vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici až dva týdny.
A teď těsto.
Troubu si předehřejte na 180°C.
V menší misce rozpusťte čokoládu s máslem, promíchejte a nechte chvíli zchladnout. Vajíčka vyšlehejte s pomerančovou šťávou a pak k nim přidejte čokoládu. Znovu důkladně promíchejte a přidejte zbylé přísady.
Těsto přesuňte do formy na cupcaky s papírovými košíčky a pečte 14-16 minut.
Po vychladnutí vytvořte v upečených brownies malé důlky (za pomocí nože, lžičky nebo čehokoli jiného - buďte kreativní :) a ty vyplňte trochou lemon curd.
Nakonec vyšlehejte 100g mascarpone a 60g lemon curd. Obojí by mělo být studené z lednice. Můžete přidat ještě trochu citrónové kůry podle chuti, a takto hotovým krémem dozdobte brownie cupcaky.
Komentáře
Okomentovat