Narozeninový mrkváč s olivovým olejem (+ mrkvové cupcaky)
Řekl, ať upeču mrkváč. Ségře. K narozeninám.
Tak jsem šla a upekla mrkváč...
A nemohla jsem ho nechat jen tak. Že jo. Takže místo mého oblíbeného oranžového nebe plné skořice vzniklo tohle. Několik večerů promýšlení toho, jak bude vypadat, co bude uvnitř a co navrchu. Jestli jedno nebo dvě patra. A nakonec plno hodin práce a skořicí provoněný... úplně všechno.
Měli jsme ho odvážet v sobotu. Takže ještě v pátek ráno byly slepené jen korpusy a připravené růže. Ale odpoledne proběhlo pár telefonátů a já musela prchnout dřív z práce, abych ho rychle dodělala. Z těch růží jsem moc odvázaná nebyla, takže jsem si myslela, že vyberu jednu, dám ji na nahý dort, obsypu pistáciemi a nechám to tak. Jenže té jedné tam bylo smutno. A mě by bylo smutno, kdybych je musela rozbít :P
A ony ty nedokonalé růže vlastně takhle spolu pohromadě vypadaly docela dokonale.
Přísady
- 1 a 1/4 hrnku celozrnné špaldové mouky
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 2 šťastná vajíčka
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1/4 hrnku zakysané smetany
- 1 hrnek na jemno nastrouhané mrkve
- 1/2 čajové lžičky bezfosfátového kypřícího prášku
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 vrchovatá čajová lžička skořice (klidně víc)
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu (libovolné)
- hrst nasekaných vlašských ořechů (libovolné)
- (pistácie na dozdobení)
Postup
Připravte si dvě mísy. V jedné smíchejte suché ingredience, v druhé nastrouhanou mrkev, vlašské ořechy a zbylé ingredience. Suché ingredience pak prosejte do zbytku a dobře promíchejte.
Troubu předehřejte na 170°C.
Dna dvou forem o velikosti 16cm vymažte trochou másla a vysypte buď moukou anebo jako já - kokosem. Máslem potřete i vnitřní strany stěn a na ty pak nalepte pruhy pečicího papíru. Tímhle způsobem ty dortové korpusy fungují úplně skvěle :)
Těsto vlijte do forem. Já jsem k tomu použila kuchyňskou váhu, aby oba korpusy byly stejně velké.
Pečte zhruba 35-40 minut. Správné propečení korpusu ale samozřejmě zjistíte pomocí špejle, kterou když zapíchnete doprostřed, vyjde čistá ven.
Tip:
Pokud nemáte dvě formy o velikosti 16cm, použijte klidně nějakou větší a pak korpus rozřízněte.
Já jsem dělala dvojitou dávku a polovinu těsta použila na cupcaky, ty jsem pekla zhruba 18-20 minut.
Troubu předehřejte na 170°C.
Dna dvou forem o velikosti 16cm vymažte trochou másla a vysypte buď moukou anebo jako já - kokosem. Máslem potřete i vnitřní strany stěn a na ty pak nalepte pruhy pečicího papíru. Tímhle způsobem ty dortové korpusy fungují úplně skvěle :)
Těsto vlijte do forem. Já jsem k tomu použila kuchyňskou váhu, aby oba korpusy byly stejně velké.
Pečte zhruba 35-40 minut. Správné propečení korpusu ale samozřejmě zjistíte pomocí špejle, kterou když zapíchnete doprostřed, vyjde čistá ven.
Tip:
Pokud nemáte dvě formy o velikosti 16cm, použijte klidně nějakou větší a pak korpus rozřízněte.
Já jsem dělala dvojitou dávku a polovinu těsta použila na cupcaky, ty jsem pekla zhruba 18-20 minut.
Krém
S krémem jsem si tentokrát trochu vyhrála. Přidávám ho sem spíš dodatečně, protože je to něco, co jsem si našla na internetu. Chtěla jsem, aby to dobře fungovalo a růže držely svůj tvar.
Jde o "Swiss Meringue Buttercream", čili bílkový máslový krém. Nejdřív mě odrazoval zdlouhavější postup, ale nakonec jsem se do toho pustila a nebylo, čeho se bát :)
Přísady
- 4 bílky ze středně velkých šťastných vajíček (120g)
- 220g světlého třtinového cukru
- 400g kvalitního změklého másla
- špatka soli
----------------------------------------------------------------- - 200g Paloučku nebo jiného čerstvého sýru (Lučina, žervé, ..)
- skořice
- perníkové koření
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
Připravte si dvě mísy. Jednu, ve které budete šlehat bílky a druhou na vodní lázeň, do které zatím dejte bílky spolu s cukrem.
Hrnec s vodou postavte na plotnu a bílky s cukrem nad ním metličkou promíchávejte.
Mísa s bílky se nesmí dotýkat vody v hrnci, abyste si nevyrobili jen vařené bílky s cukrem.
Teplota směsi by měla dosáhnout 68°C. Tím se docílí té správné konzistence a toho, že už bílky nejsou syrové. Pokud, jako já, doma nemáte teploměr, poznáte to tak, že si dáte trochu mezi palec a ukazováček a když necítíte žádné krystalky cukru a směs se trochu táhne a lepí, je hotovo.
Takto upravené bílky přesuňte do mísy na šlehání a při středním výkonu je šlehejte zhruba 10-12 minut. Měl by vzniknout tuhý lesklý sníh. Do něj po troškách zašlehávejte změklé máslo.
- Takto je základní Swiss Meringue Buttercream hotový. Dá se použít jako klasický máslový krém, v lednici by měl vydržet minimálně týden, dá se i zamrazit. (Je ho totiž poměrně dost.) Před použitím ho vždy ještě trochu prošlehejte. Stačí metličkou. Ochutit ho můžete např. vanilkou nebo rozpuštěnou čokoládou a dozdobit jím cokoli, třeba cupcaky.
- Já jsem s ním pomocí cukrářské špičky vytvořila růže. Růžového nádechu jsem docílila přidáním trochy malinové redukce.
- Úplně vychladlé - nožem zarovnané - korpusy slepte dostatečně silnou vrstvou krému a dejte na několik hodin do lednice. Pak libovolně dozdobte.
- Na slepení korpusů a potření dortu jsem do něj ještě zašlehala krémový sýr, skořici, perníkové koření a vanilkový extrakt, aby podtrhl chuť mrkváče. Krémový sýr je potřeba nejprve vyšlehat samotný, aby se mohl s bílkovým krémem rovnoměrně spojit. Oba by měly být před šleháním vychlazené, aby se z krémového sýru nezačala oddělovat tekutina a celé se to nesrazilo.
Poměr nechám na vás, dělala jsem to od oka zhruba 2:3 (krémový sýr : bílkový máslový krém). Tak nějak podle chuti.
Komentáře
Okomentovat