Křehké špaldové cookies

Na tyhle cookiesky fakt nedám dopustit. Občas si jich pár střihnu i na Vánoce se skořicí. Pamatuju si, že jsem se s nimi jednou patlala natolik, že jsem je přes potravinářskou folii vyválela a vykrajovala sobíky a vločky :D

Radši z nich ale zkuste "obyčejné" sušenky, protože je to tak jednoduché a rychlé, že se k nim budete často vracet.
Slibuju! ♥

Úplně nejradši na nich mám to, že je nepřepékám do takového toho drobivého stavu a nechávám je pěkně vláčné. Stačí je nechat vychladnout a uvařit si šálek kávy. Rozplývají se v puse. Až tak, že vám ji doslova zalepí.. :D

.. a zalepit takhle na chvíli někomu pusu, se občas hodí O:) :D 
(Ale neříkejte to tomu mýmu vojáčkovi :D ♥)


Přísady

  • 140g kvalitního změklého másla nebo ghí (přepuštěného másla)
  • 20g javorového sirupu (když kupujete javorový sirup, koukejte na složení, aby byl 100%)
  • 80g muscovado nebo třtinového cukru (muscovado je přírodní třtinový cukr s bohatou, skoro karamelovou chutí)
  • 1 šťastné vajíčko (od slepic z volného výběhu)
  • 220g celozrnné špaldové mouky Nominal (lze namíchat s ovesnou moukou v libovolném poměru, doporučuju!
  • špetka soli
  • lžička vanilkového extraktu / zrníčka z vanilkového lusku (libovolné)
  • 100-150g nasekané čokolády (70 % a více)

Pozn.: Použití kvalitních surovin je ve výsledné chuti klíčové :) 

Postup

Troubu předehřejte na 190°C.
Změklé máslo, cukr, javorový sirup, vanilku a špetku soli vyšlehejte do nadýchaného krému. Přidejte vajíčko a znovu důkladně promíchejte. 
Poté přidejte mouku. Pokud ji prosejete, budou sušenky nadýchanější, ale není to nutné :). Nejvíce se mi osvědčilo ji nejprve trochu vmíchat lžící / vařečkou a pak pořádně zapracovat rukou.
Nakonec přidejte čokoládu. Množství nechám na vás. Někdo radši víc a někdo trochu míň.. O:)
V ruce tvořte malé kuličky, které před položením na plech s pečicím papírem zmáčkněte na zhruba 1,5 cm vysokou placičku. Nechávejte mezi nimi alespoň 2-3 cm velké mezery pro případ, že by se ještě trochu roztekly. Pečte 8-10 minut a ihned vytáhněte. Budou na dotyk stále trochu měkké, ale po vychladnutí ztvrdnou přesně tak, jak mají. 

Těsto vystačí na 1-2 plechy podle velikosti sušenek :)












Komentáře