Bezlepkový banánový makovec
Poslední dobou mě vážně hodně baví sladit především banány. Není nic jednoduššího než jich pár rozmačkat nebo rozmixovat a vmíchat do těsta. Díky své konzistenci v něm zároveň nahrazují značné množství tuku. Banány obsahují spoustu důležitých živin a minerálů, díky nimž jsou skvělým pomocníkem proti volným radikálům, stresu, pozitivně ovlivňují naši náladu a mnohé další.
Jo a mák? Tak ten zbožňuju. Na všechny způsoby :) A nejvíc ujíždím na čerstvě uvařené ještě teplé makové náplni do koláčů. Proto je moc nedělám. Jakmile se totiž vrhnu na přípravu makové náplně, chodím ochutnávat, dokud jí v rendlíku nezbude tolik, že ani nestojí za to, se patlat s těstem.
Zdravotní benefity máku jsou tak obsáhlé, že by zasloužily samotný článek. To ale přenechám někomu zasvěcenějšímu O:-) Bude vám muset stačit to, že v sobě mají víc vápníku jak mléčné výrobky, překvapivě hodně bílkovin, vlákniny, minerálů a stejně jako banány, příznivě ovlivňují zažívání a mj. růst vlasů a nehtů.
Bylo tedy otázkou času, kdy si k sobě u mě doma banány a mák najdou cestu. To, že se k oběma hodí navíc i moje milovaná (do všeho přidávaná) skořice, tu jejich kombinaci ještě posunulo o laťku výš.
Jo a mák? Tak ten zbožňuju. Na všechny způsoby :) A nejvíc ujíždím na čerstvě uvařené ještě teplé makové náplni do koláčů. Proto je moc nedělám. Jakmile se totiž vrhnu na přípravu makové náplně, chodím ochutnávat, dokud jí v rendlíku nezbude tolik, že ani nestojí za to, se patlat s těstem.
Zdravotní benefity máku jsou tak obsáhlé, že by zasloužily samotný článek. To ale přenechám někomu zasvěcenějšímu O:-) Bude vám muset stačit to, že v sobě mají víc vápníku jak mléčné výrobky, překvapivě hodně bílkovin, vlákniny, minerálů a stejně jako banány, příznivě ovlivňují zažívání a mj. růst vlasů a nehtů.
Bylo tedy otázkou času, kdy si k sobě u mě doma banány a mák najdou cestu. To, že se k oběma hodí navíc i moje milovaná (do všeho přidávaná) skořice, tu jejich kombinaci ještě posunulo o laťku výš.
A vůbec to nedopadlo zle ♥
Přísady
makovec
- 2 zralé (středně velké) banány
- 2 šťastná vajíčka
- 160g mletého máku
- 100g pohankové mouky
- 80g třtinového cukru
- 250ml rostlinného mléka
- 2 lžičky skořice
- špetka soli
- 0,5 lžičky jedlé sody
krém
- 1 zralý (středně velký) banán
- 80g zakysané smetany (15%)
- 50g kvalitní bílé čokolády (např. Callebaut)
- skořice
Postup
Troubu si předehřejte na 180°C.
V misce rozmačkejte nebo spíše dohladka rozmixujte banány a smíchejte je s cukrem a vajíčky. Poté přidejte zbylé přísady na makovec a důkladně promíchejte. Těsto přesuňte do jakékoli středně velké formy vyložené pečicím papírem.
Já jsem požívala dortovou formu o velikosti 20cm.
Dejte péct na cca 30 minut.
Když makovec úplně vychladne, připravte si krém. Zakysanou smetanu pokojové teploty smíchejte s rozmixovaným banánem. Čokoládu rozpusťte v malé nádobě v mikrovlnné troubě. (U takhle malého množství je to rozhodně lepší než chystat vodní lázeň.) Dejte ale pozor na to, abyste to s rozehříváním nepřehnali a čokoládu nepřipálili. Proto ji rozpouštějte po půl minutách a radši kontrolujte a promíchejte lžičkou. Rozpuštěnou čokoládu vmíchejte do směsi, dochuťte skořicí a makovec libovolně dozdobte. (Pokud se vám čokoláda v krému kvůli tepelnému šoku srazí - začne tuhnout rychleji než se přísady spojí, stačí krém rozmixovat tyčovým mixérem.)
Makovec je dobrý i bez krému, ten ho ale příjemně doplní :)
Výborný a vláčný 👍
OdpovědětVymazat