Ultračokoládové bezlepkové muffiny

Čokoláda roste na stromech. Věděli jste to? To znamená, že jíst čokoládu, je skoro jako jíst salát. A takovýhle saláty jsou úplně super na zlepšení nálady!

Podáváme s kávou ♥. 
Nebo bez (bez kávy, ne nahoře bez). 
Ráno nebo po obědě. 
Anebo víte co? 
Klidně kdykoli! 
..a klidně i nahoře bez.


Přísady

  • 120g + 40g nasekané vysokoprocentní čokolády (minimálně 70%) 
  • 110g ghí (přepuštěného másla) nebo jiného kvalitního másla 
  • 2 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu)
  • 90g třtinového cukru (nebo jiného sladidla dle výběru)
  • 55g ořechové mouky (jemně mletých ořechů) nebo hladké bezlepkové mouky
  • 35g kvalitního hořkého kakaa
  • špetka soli

Postup

Troubu předehřejte na 180°C. 
120g čokolády s máslem (pokojové teploty) rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (cca 2-3 min), promíchejte a dejte na chvíli stranou. Mezitím si vyšlehejte vejce s cukrem a špetkou soli do pěny. K nim pak postupně přimíchejte rozpuštěnou čokoládu. Do směsi ještě přidejte kakao a mouku a znovu důkladně promíchejte a nakonec přidejte zbytek čokolády. 
Těsto vystačí na cca 12 muffinů běžné velikosti. 
Já ho mám vždycky poměrně husté a našlehané, takže ho do formiček dávám pomocí dvou lžic, tvořím takové "noky", které se v průběhu pečení přizpůsobí formě. 
Pečte zhruba 14-15 minut a hned vytáhněte, ať nejsou přepečené. :) 


Tip:
Do těsta používám čokoládu kolem 70-80 % a v kusech pak přidávám 100% čokoládu, která jim dá úplně jiný rozměr. Můžete zkusit dát i kvalitní bílou čokoládu a ubrat cukr. :)




Komentáře