Dýňová bábovka s čokoládou

Když je sezona dýní, snažím se si do zásoby udělat pyré. Bývá to trochu problém, protože z nich můžu snad cokoli. Karí, polévky, kaši, ... ale v tomhle případě se prozíravost vyplatí. 

Dýňové pyré

Předehřejte si troubu na 180°C, opláchněte hokaido dýni a takhle celou nedotčenou ji dejte na plech s pečicím papírem. Nebo ji rozpulte, vydlabte semínka, odkrojte stopku a slupkou nahoru ji dejte na plech. V obou případech kontrolujte vidličkou v průběhu, jestli už je hotovo. To se pozná tak, že jde dýně krásně propíchnout a slupka má pořád pěkně oranžovou barvu. Záleží, jak velkou dýni máte, trvá to ale kolem 45 minut, i víc.


Když je dýně upečená, opatrně ji i s plechem vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Pokud ji pečete vcelku, odkrojte stopku i spodek, rozkrojte a vydlabejte semínka. 

Hokaido dýně je nejspíš jediná, která se jí i se slupkou, takže ji pak stačí jen rozmixovat a přemístit do libovolné nádoby. Pokud byste pekli jinou než hokaido dýni, pečte ji rozpůlenou, zbavenou semínek a po upečení vydlabte dužinu. Jde to snadno, je měkká. 

Pyré vydrží v lednici až 3 dny a v mrazáku asi tak 3 měsíce. Pokud byste dýní měli víc, tohle pyré se dá i zavařit. A pak ho klidně můžete použít do polévek, bramborových kaší pro oživení, lívanců, vaflí, cheesecaku, dýňového latte.. no a třeba taky do bábovky. 

Dýně nemá nijak výraznou chuť, je neutrální nasládlá a trochu oříšková. Skvěle si rozumí třeba se skořicí, muškátovým oříškem a zázvorem. Všechno zahřívací koření, které se zkrátka k podzimu hodí! 



Přísady

  • 170g dýňového pyré
  • 2 středně velké banány
  • 150ml rostlinného mléka
  • 80g medu / javorového sirupu 
suché přísady 
  • 100g hladké žitné mouky
  • 60g ovesné mouky / pomletých vloček
  • 1 balení vanilkového pudinku (používám Amylon bezlepkový) nebo 40g kukuřičného / tapiokového škrobu
  • 2 čajové lžičky bezfosfátového kypřicího prášku
  • 1 zarovnaná čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička dýňového koření (směs skořice, zázvoru, kardamomu, hřebíčeku, nového koření a muškátového ořechu - kupuju koření od Antonína, určitě jde ale nahradit i perníkovým kořením) 
  • 1 čajová lžička skořice
  • špetka soli
  • 100g nasekané kvalitní hořké čokolády 
  • olivový olej

Postup

Troubu předehřejte na 170°C. 
Připravte si dvě mísy a do jedné z nich dejte všechny suché přísady. V té druhé zatím vidličkou rozmačkejte banány a smíchejte s dýňovým pyré, medem a mlékem. Do směsi prosejte všechny suché přísady a důkladně smíchejte.
Pokud je směs příliš hutná, přilijte trochu vody nebo mléka a pak přidejte nasekanou čokoládu a znovu promíchejte. 
Formu na bábovku vymažte olejem a opatrně vysypte kokosem nebo kokosovou moukou. Pak do formy lžicí přesuňte po částech těsto tak, abyste nenarušili vrstvu kokosu ve formě (kokos na oleji nedrží tak silně jako mouka na ztuženém tuku).
Bábovku dejte do trouby a pečte zhruba 45 minut. Pak zvyšte teplotu na 180°C a pečte dalších 10 minut.
Záleží, z jakého materiálu máte formu a jak rovnoměrně vám peče trouba. Dýňová bábovka bude trochu hutnější a mokřejší než ty obvyklé, jako to už u podobných veganských receptů bývá. Zkuste ale špejli a pokud vyleze skoro suchá, bábovka je hotová.


-----------------------

Stejné těsto používám i do jiných forem. Výhodou těch menších je, že se v nich peče mnohem kratší dobu. U muffinů to bylo kolem 18-20 minut, krásně vyskočily a byly vláčné. :)















Komentáře