Skořicovo-makový cheesecake
Nevím, čím to je, ale všechny moje oblíbené kavárny v okolí jsou zavřené. Ať už proto, že mají spoustu další práce okolo, kvůli nemoci, rekonstrukci a nebo prostě jen zkrátili otevírací dobu, a tak se tam večer po práci nebo snad o víkendu nemám šanci dostat.
Jako by nestačilo, že je venku takový vedro, že se sotva držím na nohou, ještě mě donutili k tomu, doma rozpálit troubu :D
Ale díky tomu vlastně vznikl tenhle skořicovo-makový cheesecake, z kterého jsem si pro jistotu ukrojila kousek hned ráno po pečení, protože ho samozřejmě musí ochutnat všichni okolo....
Jako by nestačilo, že je venku takový vedro, že se sotva držím na nohou, ještě mě donutili k tomu, doma rozpálit troubu :D
Ale díky tomu vlastně vznikl tenhle skořicovo-makový cheesecake, z kterého jsem si pro jistotu ukrojila kousek hned ráno po pečení, protože ho samozřejmě musí ochutnat všichni okolo....
Přísady
Základ
- 100g ovesných sušenek / Digestive sušenek od Emco (je v nich hodně vlákniny a žádný palmový olej) / nebo Lotus
- 50g ovesné mouky
- 150g bílého jogurtu
- 4g skořice
Prostřední vrstva
- 400g nízkotučného tvarohu
- 160g čerstvého sýru (žervé, Lučina, ..)
- 30g vanilkového cukru
- vanilkové steviové kapky (podle chuti nebo jiné sladidlo)
- 2 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu)
- 20g mletého máku
- kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu / lžička drcené citronové kůry
Horní vrstva
- 200g zakysané smetany (10%)
- 20g vanilkového cukru
- 2g skořice
- (citronová kůra - může, ale nemusí být)
Používala jsem dortovou formu o velikosti 20cm, ale vystačí v pohodě až na 24cm.
Postup
Troubu si předehřejte na 180°C.
Rozdrťte sušenky a přimíchejte k nim mouku spolu se skořicí. Pak přidejte jogurt a důkladně promíchejte. Formu vyložte pečicím papírem, směs do ni přesuňte a rovnoměrně pokryjte spodek. Základní vrstva se bude sama chvíli péct, nejdřív si ale začněte připravovat prostřední vrstvu a to tak, že smícháte všechny přísady.
V průběhu její přípravy dejte sušenkový základ do trouby na 5 minut. Potom na něj vlijte přichystanou směs na prostřední vrstvu a pečte zhruba 30 minut.
Na horní vrstvu smíchejte zakysanou smetanu se skořicí a cukrem, tu pak opatrně vlijte na upečený cheesecake a nechte ještě dalších 10 minut péct.
Hotový cheesecake dejte po vychladnutí na několik hodin do lednice, ideálně do druhého dne.
Komentáře
Okomentovat