Skořicovo-makový cheesecake

Nevím, čím to je, ale všechny moje oblíbené kavárny v okolí jsou zavřené. Ať už proto, že mají spoustu další práce okolo, kvůli nemoci, rekonstrukci a nebo prostě jen zkrátili otevírací dobu, a tak se tam večer po práci nebo snad o víkendu nemám šanci dostat.

Jako by nestačilo, že je venku takový vedro, že se sotva držím na nohou, ještě mě donutili k tomu, doma rozpálit troubu :D

Ale díky tomu vlastně vznikl tenhle skořicovo-makový cheesecake, z kterého jsem si pro jistotu ukrojila kousek hned ráno po pečení, protože ho samozřejmě musí ochutnat všichni okolo....


Přísady

Základ
  • 100g ovesných sušenek / Digestive sušenek od Emco (je v nich hodně vlákniny a žádný palmový olej) / nebo Lotus
  • 50g ovesné mouky
  • 150g bílého jogurtu
  • 4g skořice
Prostřední vrstva
  • 400g nízkotučného tvarohu
  • 160g čerstvého sýru (žervé, Lučina, ..)
  • 30g vanilkového cukru 
  • vanilkové steviové kapky (podle chuti nebo jiné sladidlo)
  • 2 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu)
  • 20g mletého máku
  • kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu / lžička drcené citronové kůry
Horní vrstva
  • 200g zakysané smetany (10%)
  • 20g vanilkového cukru
  • 2g skořice
  • (citronová kůra - může, ale nemusí být)
Používala jsem dortovou formu o velikosti 20cm, ale vystačí v pohodě až na 24cm.

Postup

Troubu si předehřejte na 180°C. 
Rozdrťte sušenky a přimíchejte k nim mouku spolu se skořicí. Pak přidejte jogurt a důkladně promíchejte. Formu vyložte pečicím papírem, směs do ni přesuňte a rovnoměrně pokryjte spodek. Základní vrstva se bude sama chvíli péct, nejdřív si ale začněte připravovat prostřední vrstvu a to tak, že smícháte všechny přísady. 
V průběhu její přípravy dejte sušenkový základ do trouby na 5 minut. Potom na něj vlijte přichystanou směs na prostřední vrstvu a pečte zhruba 30 minut.
Na horní vrstvu smíchejte zakysanou smetanu se skořicí a cukrem, tu pak opatrně vlijte na upečený cheesecake a nechte ještě dalších 10 minut péct. 

Hotový cheesecake dejte po vychladnutí na několik hodin do lednice, ideálně do druhého dne.












Komentáře