Cold brew

Kdy se začalo říkat, že "studená káva je na krásu"?

No nevím, každopádně kávu jako takovou piju na tisíc a jeden způsobů. Vždycky mě napadne nějakej další. A na léto je prostě nejlepší cold brew
Co to ale je? 
Ledovou kávu mám ráda. Když ale potřebuju pořádně nakopnout, rozhodně si nedávám žádnou se zmrzlinou nebo kostkama ledu, co se v ní začnou okamžitě rozpouštět. Když do kávy přidáte cokoli, abyste ji zchladili, tak ji zákonitě zředíte, takže není tak silná. Proto si dělám "cold brew" [kold brů], což je louhovaná a v chladu (v lednici) několik hodin uchovaná káva. Ideálně aspoň tak 12 hodin. 


Jaký je rozdíl mezi kávou zalitou horkou vodou a následně zchlazenou a mezi kávou zalitou studenou vodou, čili cold brew
No v první řade, cold brew je jemnější a přesto má plnější chuť. Díky tomu, že se nezalívá horkou vodou, si v sobě zachovává mnohem více antioxidantů. Má nižší aciditu a víc si rozumí se žaludečními šťávami, takže pokud někomu káva chutná a nepije ji kvůli překyselení, cold brew je ideální volbou. 


Co budete potřebovat:

  • mletou kávu (spíše hrubší mletí)
  • studenou vodu (ideálně filtrovanou / převařenou)
  • uzavíratelnou sklenici 
  • plátýnko / filtr
Pokud jde o množství, řídím se vždy 60g na 1l vody. 

Postup

Kávu dejte do sklenice, zalijte vodou, uzavřete a nechte louhovat v lednici 12-24 hodin. 
Po louhování přeceďte přes plátýnko nebo filtr, třeba i víckrát, aby byla káva úplně čistá. 

Takhle připravené cold brew můžete mít v lednici připravené klidně i týden, takže pokud ho uděláte větší množství, máte vystaráno na několik dní dopředu :)










Komentáře