Odlehčený cheesecake z ovesných vloček

Kdo už chvíli sleduje, co dělám, ví, že káva a zákusek nejen, že jsou věci, co podle mě neodmyslitelně patří k sobě, ale i ke mně ♥

Cheesecake [čískejk] je jedna z mých srdečních záležitostí. Mám ho ráda na všechny způsoby. Ať už s nějakým ovocem navrchu nebo bez něj.

Ještě pořád potkávám plno lidí, co vůbec netuší, z čeho takový cheesecake je, a tak si pořád ještě někdo myslí, že se dělá z goudy, eidamu, nivy nebo kdoví čeho ještě jiného..

Tak pozor.. tak to není. Že se do cheesecaku dává sýr, je pravda. Ale čerstvý. Jako je Lučina, žervé, atp. Tyhle čerstvé sýry se vyrábí skoro jako tvaroh, a tak se mu hodně podobají. Takže cheesecake bych přirovnala k tvarohovému koláči, který má základ většinou ze sušenek.

A protože nikdy nezůstanu u jednoho kousku, tukem a cukrem nabouchané máslové sušenky jsem tentokrát vyměnila za jejich zdravější variantu, přidala vločky a máslo vyměnila za olivový olej a jogurt.


Přísady

Základ

  • 115g Digestive sušenek od Emco (je v nich hodně vlákniny a žádný palmový olej)
  • 120g jemných ovesných vloček
  • 50ml olivového oleje
  • 180g bílého jogurtu
  • skořice (dle chuti)
Prostřední vrstva
  • 2 šťastná vajíčka 
  • 70g třtinového cukru
  • citronová kůra (dle chuti)
  • 320g bílého jogurtu
  • 200g žervé
Horní vrstva
  • 200g zakysané smetany (10%)
  • 25g třtinového cukru
  • skořice (dle chuti)
Používala jsem dortovou formu o velikosti 24cm.

Postup

Troubu si předehřejte na 180°C. 
Rozdrťte sušenky a přimíchejte k nim ovesné vločky spolu se skořicí. Pak přidejte olivový olej, jogurt a důkladně promíchejte. Formu vyložte pečicím papírem, směs do ni přesuňte a rovnoměrně pokryjte spodek. Základní vrstva se bude sama chvíli péct, nejdřív si ale začněte připravovat prostřední vrstvu a to tak, že smícháte všechny přísady. 
V průběhu její přípravy dejte sušenkový základ do trouby na 5 minut. Potom na něj opatrně vlijte přichystanou směs na prostřední vrstvu a pečte 25-30 minut.
Horní vrstva je takovou krémovou třešničkou na dortu. Smíchejte zakysanou smetanu se skořicí a cukrem, tu pak vlijte na upečený cheesecake a nechte ještě na dalších 10 minut péct. 

Hotový cheesecake dejte po vychladnutí na několik hodin do lednice, ale ideálně do druhého dne.

-------------

Základní vrstva v tomhle podání chutná trochu jako flapjack (ovesná tyčinka), takže mi v ní chyběly už jen nějaké oříšky, aby to semtam pěkně křuplo :) 
Příště teda uberu trochu vloček a nahradím je menší hrstí nasekaných ořechů, třeba lískových. 







Komentáře