Perník s džemem a čokoládovou polevou

Perník je něco, co většině lidem připomíná hlavně Vánoce. Pro mě je to "jen" další z věcí, kterou bych mohla jíst celoročně. ♥ A právě proto to tak dělám. Nevím, čím to je, ale ta chuť směsi perníkového koření, mi přijde prostě božská.

Jasně, vím, že jsou takové ty staré recepty na - pravý perník -, já se ale obecně vážně nerada držím nějakých pravidel nebo někým jiným osvědčených postupů. A tak zkouším, zkouším a zkouším... :)


Přísady

těsto
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek špaldové mouky Nominal
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce pravého kakaa
  • 1/2 hrnku přírodního třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1-2 lžičky perníkového koření 
  • 1/2 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 hrnek (rostlinného) mléka 
  • 3/4 hrnku jablečného pyré
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
poleva
  • džem (nejčastěji dávám višňový, ale vždycky se to odvíjí od toho, který mám zrovna po ruce)
  • 60g kvalitní hořké čokolády (70% +)
  • 2 lžičky kokosového oleje
  • kakao na posypání

Postup

Troubu si předehřejte na 180° C.
V míse smíchejte suché přísady, pak k nim přidejte mléko, olej v tekutém stavu a všechny zbývající suroviny. Dobře promíchejte.
Těsto vlijte do menší formy vyložené pečícím papírem a dejte péct na zhruba 25 minut. Nejlepším pomocníkem je vždycky ale špejle.

Vychladlý perník potřete rovnoměrně tenčí vrstvou džemu a polijte rozpuštěnou čokoládou s kokosovým olejem.

Kakaem posypávám až, když je čokoláda ztuhlá, aby navrchu vznikl takový poprašek.

Co se týče slazení u tohohle receptu, těsto nemusí být zase až tak sladké, tak radši opatrně, vzhledem k tomu, že navrch přijde ještě džem s čokoládou :) Další věc je, že spoustu té sladkosti do těsta dodá jablečné pyré. 





Komentáře