Perník s džemem a čokoládovou polevou
Perník je něco, co většině lidem připomíná hlavně Vánoce. Pro mě je to "jen" další z věcí, kterou bych mohla jíst celoročně. ♥ A právě proto to tak dělám. Nevím, čím to je, ale ta chuť směsi perníkového koření, mi přijde prostě božská.
Jasně, vím, že jsou takové ty staré recepty na - pravý perník -, já se ale obecně vážně nerada držím nějakých pravidel nebo někým jiným osvědčených postupů. A tak zkouším, zkouším a zkouším... :)
Přísady
těsto
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 hrnek špaldové mouky Nominal
- 2 vrchovaté polévkové lžíce pravého kakaa
- 1/2 hrnku přírodního třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 1-2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 hrnek (rostlinného) mléka
- 3/4 hrnku jablečného pyré
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- džem (nejčastěji dávám višňový, ale vždycky se to odvíjí od toho, který mám zrovna po ruce)
- 60g kvalitní hořké čokolády (70% +)
- 2 lžičky kokosového oleje
- kakao na posypání
Postup
Troubu si předehřejte na 180° C.
V míse smíchejte suché přísady, pak k nim přidejte mléko, olej v tekutém stavu a všechny zbývající suroviny. Dobře promíchejte.
Těsto vlijte do menší formy vyložené pečícím papírem a dejte péct na zhruba 25 minut. Nejlepším pomocníkem je vždycky ale špejle.
Vychladlý perník potřete rovnoměrně tenčí vrstvou džemu a polijte rozpuštěnou čokoládou s kokosovým olejem.
Kakaem posypávám až, když je čokoláda ztuhlá, aby navrchu vznikl takový poprašek.
Co se týče slazení u tohohle receptu, těsto nemusí být zase až tak sladké, tak radši opatrně, vzhledem k tomu, že navrch přijde ještě džem s čokoládou :) Další věc je, že spoustu té sladkosti do těsta dodá jablečné pyré.
V míse smíchejte suché přísady, pak k nim přidejte mléko, olej v tekutém stavu a všechny zbývající suroviny. Dobře promíchejte.
Těsto vlijte do menší formy vyložené pečícím papírem a dejte péct na zhruba 25 minut. Nejlepším pomocníkem je vždycky ale špejle.
Vychladlý perník potřete rovnoměrně tenčí vrstvou džemu a polijte rozpuštěnou čokoládou s kokosovým olejem.
Kakaem posypávám až, když je čokoláda ztuhlá, aby navrchu vznikl takový poprašek.
Co se týče slazení u tohohle receptu, těsto nemusí být zase až tak sladké, tak radši opatrně, vzhledem k tomu, že navrch přijde ještě džem s čokoládou :) Další věc je, že spoustu té sladkosti do těsta dodá jablečné pyré.
Komentáře
Okomentovat