Kokosový dortík s pomerančovým krémem a bílou čokoládou

Kokos, mandle, bílá čokoláda. Nejspíš tušíte, kam tím mířím. Raffaello.. jen s ovocným nádechem. Přesně tak to chutná. Chtěla jsem nějakej jarní růžovej dortík. Jenže to jsou ty moje omezený zásoby, když se mi nechce na nákup.

.. no ale komu by se chtělo v 10 večer.. a navíc.. kde maj v 10 večer otevřeno, co? 
Jenže pečení neporučíš.. když "musíš", tak musíš.. 

Za normálních okolností bych asi udělala malinový krém, ale aspoň jsem mohla trochu víc improvizovat s barvením červenou řepou. A neměnila bych! Ten pomeranč to totiž tak hezky podtrhuje.. ♥ no fakt!

Přísady

těsto
  • 200g ricotty
  • 4 bílky ze šťastných vajíček 
  • 120g kefíru
  • 60ml vody
  • 65g přírodního třtinového cukru
  • 70g kokosové mouky
  • 40g mandlové mouky
  • vanilkový extrakt 
krém
  • polovina dávky na pomerančový krém - orange curd (recept tady)
  • trochu šťávy z červené řepy (libovolné)
  • 70g kvalitní bílé čokolády
  • 100g krémového sýru (Palouček, Lučina, žervé, ..)
  • 100g ricotty

Postup

Používala jsem 2 malé formičky o průměru 16 cm. Korpusy byly nižší, proto určitě nezaměňujte za dvě větší formy se stejným poměrem přísad. Radši použijte jednu a vytvořte jen jednu vrstvu. :)

Dortové nebo jakékoli jiné formičky si vystelte pečícím papírem. Pokud nechcete, aby měl korpus hnědý okraj, dejte pečící papír i po obvodu. Troubu si předehřejte na 165°C. 
Ve středně velké míse smíchejte všechny mokré přísady na těsto, pak k nim prosejte obě mouky i cukr a důkladně smíchejte (stěrkou to jde nejlépe). Těsto nalijte rovnoměrně do obou forem, trochu s nimi zatřeste, aby se vytvořil rovný povrch a dejte péct na zhruba 40-45 minut. 

Upečené korpusy nechte zcela vychladnout. 

Mezitím si připravte krém na potírání. Pokud máte dopředu připravený a už vychlazený orange curd (viz recept tady), použijte ho rovnou. V případě, že ho budete teprve připravovat, ho nechte před zaděláváním krému alespoň hodinku chladit v lednici. Bude ho potřeba jen polovina - asi tak 3 vrchovaté polévkové lžíce. 

Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě nejprve rozpusťte bílou čokoládu, pak vyšlehejte ostatní přísady, přidejte trochu zchladlou čokoládu a šťávu z červené řepy dle libosti. Chuťově v tom není nijak znát, jen se stará o barvu krému :)
Krém dejte asi tak na hodinku do lednice, znovu prošlehejte a korpusy jím potřete. 

Pokud pečete korpusy dva a krémem je slepujete, nejprve je slepte, dejte na pár hodin do lednice a pak teprve potřete zbytkem krému. Zamezíte tím pohybu jednotlivých vrstev při zdobení. :)

Před podáváním nechte ještě znovu pořádně ztuhnout.









Komentáře