Ořechová granola se zbylým kvasem
Jeden z nejlepších způsobů, jak si usnadnit přípravu zdravější snídaně je, mít po ruce granolu. Ideálně nějakou se sníženým obsahem cukru a případně i nevhodného druhu tuku, aby nepřišel moc brzo hlad a snídaně byla vyvážená. Super je, že teď už se takové dají sehnat i celkem běžně v obchodě. Ta horší je, že bývají dražší a ta vůbec nejhorší je to, že třeba naše děti si pokaždý najdou něco, co jim zrovna v "týhle nebo tamtý" nechutná :D
Je to nikdy nekončící kolotoč.
A tak i když si tím pečením tak trochu přidělávám práci, nakonec mi to ušetří spoustu nervů a vím, že když jim přistane na stole ta naše, nebudou mít prostor remcat.
Chápu, že děti mívají dost vyhraněný názor ohledně toho, čím by se rády krmily, nicméně pokud chcete zkusit ať už sobě nebo jim ten jídelníček posunout trochu k lepšímu, věřím, že domácí granola se zařadí na přední příčky toho, co si vždycky s radostí připravíte.
Moje doporučení na servírování: nejradši si ji dáváme s bílým jogurtem a navrch oblíbené ovoce a případně oříškové máslo.
Co se kvasu týče, má v granole několik funkcí. Jednou z nich a zároveň tou, proč jsem ho do ní začala přidávat, je jeho zužitkování. Často fakt nemám chuť ani čas na to, abych přemýšlela nad rozvrhem ohledně procesů kváskování, čili zpracování těsta, dalšího kynutí, ... atd. Takže se snažím mít po ruce recepty, ve kterých nemusím řešit to, jestli aktivní rozkvas zpracuju hned nebo jestli je ke zpracování potřeba dalších X kroků. Další funkcí je pojení. Takže pokud máte rádi v granole velké kusy a zároveň se chcete vyhnout přidání velkého množství tuku a cukru, kvásek vám s tím pomůže :)
Možná by se daly najít i nějaké zdravotní benefity, ale o tom zase někdy příšstě O:)
Tak se pojďme na ten zázrak podívat..
Přísady
(sypké)
- 320g ovesných vloček
- 120g kešú ořechů (lze ale použít jakékoli jiné, co máte rádi, klidně i směs)
- 7g skořice
- půl lžičky soli
- 30g holandského kakaa (jde to i bez něj)
(tekuté)
- 25g řepkového oleje
- 2 vrchovaté lžíce kvasu (recept bude stejně dobře fungovat i bez kvasu, jen bude granola trochu více sypká)
- 60g čekankového sirupu
(Čekankový sirup je např. oproti medu méně sladký a vzhledem k tomu, že se jedná sladidlo z kořene čekanky a obsahuje vlákninu (inulin), určitě to s ní v pravidelné konzumaci nepřehánějte kvůli případnému nadýmání. Tady ale svou službu ochucení bez zbytečného cukru navíc splní na výbornou. Pokud byste ji chtěli nahradit například medem, trochu uberte :)
Postup
Nejprve si předehřejte troubu na 160 °C.
Ve větší míse smíchejte všechny sypké přísady. V menší misce spojte směs tekutých přísad, jako je olej, kvas a sirup.
Pak tuhle směs přesuňte do větší mísy k vločkám, ořechům a koření a pořádně promíchejte.
Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct na zhruba 25 minut. v průběhu alespoň jednou, ale klidně dvakrát promíchejte, ať se vše rovnoměrně propeče a navrchu nepřipálí.
Celý proces jde úplně snadno udělat narychlo ráno před snídaní. Fakt to nezabere moc času, stačí dobrá organizace a sypké přísady si klidně můžete do velké mísy připravit už večer (stejně tak ten kvas) :) a garantuju vám, že vůně ořechů se skořicí a kakaem vás zláká natolik, že vás ani nenapadne si dát cokoli jiného O:)
Komentáře
Okomentovat