Hraběnčiny řezy (odlehčená verze)

Hraběnčiny řezy miluju už od malička. Nejvíc mi na nich vždycky chutnalo to opečený těsto navrchu. Mám to tak i s žemlovkou, stačí mi to opečený pečivo, který je zespodu lehce rozmočený od jablíček. Mňam!

Tyhle řezy jsou extra jablíčkový díky pyré, který nahrazuje tuk v těstě. :) Takže si jich můžete dát bez výčitek klidně o několik kousků navíc :P


Přísady

těsto
  • 150g jablečného pyré
  • 90g přírodního třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • 250g polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky kypřícího prášku
navrch
  • 1 nahrubo nastrouhané větší jablko
  • skořice
  • hrst rozinek
  • hrst nasekaných ořechů (vlašské nebo lískové)
  • 90g cukru
  • 2 bílky
  • špetka soli

Postup

Budete potřebovat menší formu o rozměrech cca 20x20cm. Vyložte ji pečícím papírem a troubu předehřejte na 180°C.
Všechny přísady na těsto spojte ručně v pevné těsto, odeberte z něj cca 1/3 a na chvíli ji vložte do mrazáku. To proto, že se nakonec bude strouhat navrch, tak aby se zpevnilo.
Zbylé těsto rozprostřete do formy. Jde to trochu hůř, mě pomohla odměrka a trochu mouky :)

Navrch dejte nastrouhané jablko, posypte skořicí, rozinkama a ořechy (nebo si všechno nejdřív smíchejte v misce..).
Z cukru, soli a bílku vyšlehejte tuhý sníh, rozprostřete na jablíčka a nakonec navrch nastrouhejte těsto z mrazáku.

Pečte dozlatova, zhruba 30-35 minut.












Komentáře