Hraběnčiny řezy (odlehčená verze)
Hraběnčiny řezy miluju už od malička. Nejvíc mi na nich vždycky chutnalo to opečený těsto navrchu. Mám to tak i s žemlovkou, stačí mi to opečený pečivo, který je zespodu lehce rozmočený od jablíček. Mňam!
Tyhle řezy jsou extra jablíčkový díky pyré, který nahrazuje tuk v těstě. :) Takže si jich můžete dát bez výčitek klidně o několik kousků navíc :P
Tyhle řezy jsou extra jablíčkový díky pyré, který nahrazuje tuk v těstě. :) Takže si jich můžete dát bez výčitek klidně o několik kousků navíc :P
Přísady
těsto
- 150g jablečného pyré
- 90g přírodního třtinového cukru
- 2 žloutky
- 250g polohrubé mouky
- 1/4 lžičky kypřícího prášku
navrch
- 1 nahrubo nastrouhané větší jablko
- skořice
- hrst rozinek
- hrst nasekaných ořechů (vlašské nebo lískové)
- 90g cukru
- 2 bílky
- špetka soli
Postup
Budete potřebovat menší formu o rozměrech cca 20x20cm. Vyložte ji pečícím papírem a troubu předehřejte na 180°C.
Všechny přísady na těsto spojte ručně v pevné těsto, odeberte z něj cca 1/3 a na chvíli ji vložte do mrazáku. To proto, že se nakonec bude strouhat navrch, tak aby se zpevnilo.
Zbylé těsto rozprostřete do formy. Jde to trochu hůř, mě pomohla odměrka a trochu mouky :)
Navrch dejte nastrouhané jablko, posypte skořicí, rozinkama a ořechy (nebo si všechno nejdřív smíchejte v misce..).
Z cukru, soli a bílku vyšlehejte tuhý sníh, rozprostřete na jablíčka a nakonec navrch nastrouhejte těsto z mrazáku.
Pečte dozlatova, zhruba 30-35 minut.
Komentáře
Okomentovat