Skořicová buchta s čokoládovo-povidlovou polevou
Vláčná díky jablečnému pyré a voňavá po skořici. Co jiného by tuhle kombinaci podtrhlo více, než čokoláda.
A ty povidla v ní.. mňam!
Přísady
těsto
- 170g jablečného pyré
- 2 šťastná vajíčka
- 70g třtinového cukru
- 220g celozrnné hladké mouky
- 120ml vody / nebo mléka (pokud bude těsto příliš husté, přilejte trochu vody nebo mléka)
- 1,5 lžičky skořice
- špetka soli
- 30g řepkového oleje nebo másla
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku
- 75g kvalitní hořké čokolády (70% a více)
- 3 lžíce oblíbených povidel
- 0,5 lžičky skořice
- lžička oleje
- + navíc kakao
Postup
Troubu si předehřejte na 180°C.
Všechny mokré přísady na těsto vložte do mísy a promíchejte. Přidejte sypké, těsto důkladně spojte a vlijte do formy o velikosti cca 25x25cm vyložené pečícím papírem.
Pečte zhruba 20 minut. Před vytažením zkontrolujte špejlí.
Buchtu nechte vychladnout na mřížce, pak si rozpusťte čokoládu s olejem, přidejte skořici a postupně i povidla a nakonec směsí potřete vychladlé těsto. Před potřením můžete ještě do těsta udělat pár děr, aby se směs dostala i dovnitř :).
Nakonec můžete posypat kakaem a pro dokonalý výsledek vložte buchtu na pár hodin, ideálně přes noc, do lednice a pak teprve krájejte.
V lednici krásně provlhne a zhutní :)
Komentáře
Okomentovat