Skořicová buchta s čokoládovo-povidlovou polevou

Vláčná díky jablečnému pyré a voňavá po skořici. Co jiného by tuhle kombinaci podtrhlo více, než čokoláda.

A ty povidla v ní.. mňam!


Přísady

těsto
  • 170g jablečného pyré
  • 2 šťastná vajíčka
  • 70g třtinového cukru
  • 220g celozrnné hladké mouky
  • 120ml vody / nebo mléka (pokud bude těsto příliš husté, přilejte trochu vody nebo mléka)
  • 1,5 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 30g řepkového oleje nebo másla
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku
navrch
  • 75g kvalitní hořké čokolády (70% a více)
  • 3 lžíce oblíbených povidel
  • 0,5 lžičky skořice
  • lžička oleje
  • + navíc kakao

Postup

Troubu si předehřejte na 180°C. 
Všechny mokré přísady na těsto vložte do mísy a promíchejte. Přidejte sypké, těsto důkladně spojte a vlijte do formy o velikosti cca 25x25cm vyložené pečícím papírem. 
Pečte zhruba 20 minut. Před vytažením zkontrolujte špejlí. 

Buchtu nechte vychladnout na mřížce, pak si rozpusťte čokoládu s olejem, přidejte skořici a postupně i povidla a nakonec směsí potřete vychladlé těsto. Před potřením můžete ještě do těsta udělat pár děr, aby se směs dostala i dovnitř :).

Nakonec můžete posypat kakaem a pro dokonalý výsledek vložte buchtu na pár hodin, ideálně přes noc, do lednice a pak teprve krájejte. 
V lednici krásně provlhne a zhutní :)





Komentáře