Tvarohová bábovka s citrusy
Už moc dlouho na mě pokukovala z police tahle krásná bábovková forma po dědovi. Pamatuju si úplně přesně, když jsem v ní pekla poprvé. Ta kokosová bábovka byla tenkrát nejspíš úplně ta nejlepší, co jsem kdy upekla.
Je to tou formou!
Určitě!
Tahle je úžasně navoněná citrusy a kokosem. Obsahuje spoustu bílkovin díky tvarohu a skyru. Jako odpolední svačinka ke kávě je teda víc než ideální O:) Tak jí dejte šanci.
Přísady
- 250g tvarohu ve vaničce
- 250g skyru (lze nahradit tvarohem)
- 160g kvalitního másla
- 3 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu) bílky a žloutky zvlášť
- 150g dětské krupičky
- 50g strouhaného kokosu
- 180g třtinového cukru
- 1/2 balíčku bezfosfátového kypřícího prášku
- 1 mandarinka
- sušená citronová kůra nebo kůra z chemicky neošetřeného citronu
- špetka soli
- 1/2 panáku rumu
- 1 hrst kandované pomerančové kůry
Postup
Všechny přísady z lednice nejprve alespoň na půl hodinky vyndejte, aby se dostaly na pokojovou teplotu. Zároveň si kandovanou pomerančovou kůru namočte do rumu. To ale můžete klidně i den dopředu, ať pořádně natáhne chuť rumu.
Troubu předehřejte na 160°C.
Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte buď krupičkou nebo kokosem.
Oloupejte mandarinku a rozmixujte ji. Můžete použít klidně i jen vymačkanou šťávu.
Cukr, žloutky, změklé máslo, citronovou kůru a šťávu z mandarinky vyšlehejte ve světlou hmotu. Trvá to pár minut.
Pak přimíchejte tvaroh spolu se skyrem a následně i krupičku, kokos, kypřící prášek a namočenou pomerančovou kůru.
Nakonec z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a ten jemně stěrkou vmíchejte do těsta.
Těsto přesuňte do formy a pečte cca 60-70 minut.
Kontrolujte špejlí! :)
A dobrá rada na závěr..
.. než bábovku vyklopíte, nechte ji vychladnout, ať nevyklopíte jen půlku O:)
Před podáváním pocukrujte, nebo jako já již tradičně, použijte kokosovou mouku.
Decentně bábovku provoní a postará se o stejný zasněžený efekt.
Komentáře
Okomentovat