Povidlový cheesecake s vločkovou drobenkou

Miluju kynutý koláče s tvarohem a povidly! Nejlíp o tom asi vědí v mojí nejmilejší kavárně Lesa. Protože bez kynutýho koláčku neodcházím! Podobný peče i babička, říká jim hanácké, takže když budete googlovat, najdete na ně určitě nesčetně receptů. Jenže babička je peče jen čas od času, takže prostě na plný čáře vedou ty kavárenský.. ♥

Já jsem tuhle dobrotu tentokrát tak trochu "rozebrala" a vytvořila z ní naprosto boží (lehce fit) verzi cheesecaku o 5ti vrstvách.

  • základ z vloček
  • povidla
  • tvarohová vrstva
  • povidlová vrstva
  • drobenka

Ale dost tlachání, nasaďte zástěru a šup do kuchyně :)




Přísady

základ z vloček
  • 110g namletých ovesných vloček
  • 35g másla
  • 20g třtinového cukru
    +
  • 2 polévkové lžíce povidel
tvarohová náplň
  • 250g tvarohu
  • 190g čerstvého sýru (Lučina, žervé, ..)
  • 1 šťastné vajíčko
  • 90g třtinového cukru
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
povidlová vrstva
  • 80 čerstvého sýru
  • 2,5 lžíce povidel
  • 1 lžička perníkového koření
drobenka
  • 10g másla
  • lžíce třtinového cukru 
  • 25g ovesných vloček

Postup

Troubu si předehřejte na 160°C.
Menší dortovou formu o velikosti zhruba 16 cm vyložte pečícím papírem
Vločky rozmixujte tyčovým mixérem (nemusejí být úplně na mouku), smíchejte s rozpuštěným máslem a cukrem a poklaďte na dno formy.

Navrch rovnoměrně rozetřete dvě lžíce povidel.

Všechny přísady na tvarohovou náplně důkladně promíchejte. Rozhodně ale nijak urputně nešlehejte, abyste do směsi zbytečně nevmíchali bubliny, které by při pečení mohly dělat neplechu. Pak vlijte do formy na připravený základ a dejte péct přibližně na 60 minut. 

Na povidlovou vrstvu opět smíchejte všechny přísady, po 60ti minutách pečení opatrně vlijte na předpečený cheesecake a dejte péct na dalších 15 minut.

Nakonec si připravte drobenku. Povolené máslo rukou propracujte s cukrem a vločkami, opatrně vytáhněte cheesecake z trouby, posypte drobenkou a pečte dalších 10-15 minut.. klidně zvyšte teplotu na 180°C, aby se vločky dokřupava propekly. 

Hotový cheesecake nechte zcela vychladnout na mřížce a před podáváním vložte odpočinout do lednice (ideálně přes noc). 











Komentáře