Mandlovo-rumový dort

Chtěla jsem napsat spíš mandlovo-rumovo-kávový dort, ale to už by bylo moc dlouhý. Nebo ne? :D
Každopádně káva je v něm taky! A je jí tam dost. To ale neznamená, že byste ji k tomu měli vynechat :P .. naopak. Perfektně se k němu hodí.

Tenhle dortík teda není úplně "bejby" záležitost. Tak ho dětem raději nedávejte O:) Taky není zrovna nejdietnější, ale rozhodně stojí za to! Na naší rodinné oslavě se po něm jen zaprášilo.

Krém se skládá ze 3 částí, které se nakonec spojí. Zdá se to možná trochu zdlouhavé, ale nenechte se odradit. Krásně se s ním zdobí, a to i za použití cukrářské špičky. 


Přísady

korpus
  • 140g mletých mandlí
  • 160g celozrnné špaldové mouky
  • 250g třtinového cukru
  • 150ml studené vody
  • 4 šťastná vajíčka (žloutky a bílky zvlášť)
  • špetka soli
  • 1 bezfosfátový kypřící prášek
krém 1. část
  • 2 žloutky 
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 100g kvalitní hořké čokolády - 70% a více
krém 2. část
  • 350ml plnotučného mléka
  • 70g hladké mouky
krém 3. část
  • 250g změklého kvalitního másla 
  • 1 balíček vanilkového cukru
na prolití korpusů
  • 150ml silné kávy (ideálně espresso.. já dávala dvojité)
  • 100ml rumu
na dozdobení
  • čokoláda, čokoládové pralinky, nasekané mandle, ... atp. 
Množství je ideální na dortovou formu o průměru 24cm.

Postup

Nejprve si připravte korpus. Vyšlehejte žloutky s cukrem a polovinou vody, dokud směs nezačne světlat. Poté přimíchejte ořechy, mouku, kypřící prášek a zbytek vody. 
Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh a ten pak opatrně vmíchejte do těsta. 
Pečte cca 50 minut v troubě předehřáté na 160°C.

Mezitím si připravte krém. Začněte první částí. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a pak přidejte cukr a žloutky. Míchejte zhruba 2 minuty, aby se vše spojilo a žloutky se stihly provařit. 

Pak pořádně smíchejte mouku se zhruba polovinou mléka (2. část krému). Zbytek mléka dejte do rendlíku a když začíná být teplé, přidejte smíchanou mouku s mlékem. Zrovna tak, jako když se vaří pudink. Mouka se musí provařit, takže za stálého míchání, ideálně metlou, chvíli vařte. 

Obě tyto části krému smíchejte dohromady a nechte vychladnout. 

Pak vyšlehejte máslo s vanilkovým cukrem, tedy třetí část krému. 
Nakonec všechny části vyšlehejte dohromady. 

Vychladlý korpus v půli prořízněte a obě části rovnoměrně prolijte směsí kávy a rumu. 
Na spodní korpus naneste vrstvu krému a přiklopte vrchní částí. Celý dort rovnoměrně potřete krémem. 
Tip: Když se vám podaří dát spodní korpus namísto toho vrchního, výsledný dort bude rovnější.

Pokud chcete potřený dort dozdobit ještě cukrářskou špičkou jako já, ušetřete si trochu krému, dejte ho do cukrářského sáčku a před zdobením ho nechte v lednici chvíli odpočinout (stačí 10 minut). Lehce ztuhne a květiny z něj budou krásně držet. 

Nakonec můžete doladit nastrouhanou čokoládou, čokoládovými pralinkami nebo čímkoli jiným, co máte rádi :)







Komentáře