Jednoduchý kefírový dortík s čokoládou

Už jsem si všimla, že jakmile je v názvu receptu něco jako "jednoduchý", hned se do něj vrhne víc lidí :D A upřímně.. taky to tak mám.
Takže jsem to nechtěla ponechat náhodě a přesto, že možná vypadá trochu složitě díky krémovým květinám, nemohla jsem dopustit, že byste se do něj kvůli pár fotkám nepustili!

Pokud máte cukrářskou špičku a pytlík, tak se do nich klidně pusťte, ale můžete ho navrch klidně jen natřít :)

Už ale konec tlachání! Tady je.. ♥


Přísady

těsto
  • 100g bezlepkové mouky Nominal
  • 250g celozrnné špaldové mouky Nominal
  • 120g přírodního třtinového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • zarovnaná lžíce jedlé sody
  • 2 lžíce pravého kakaa
  • 500ml kefíru
  • 100ml řepkového oleje nebo ghí (přepuštěného másla)
  • 100ml vody (nebo mléka)
  • kousky čokolády, které se v těstě příjemně rozpustí (libovolné)
krém
  • 200g kvalitní hořké čokolády (70% a více)
  • 140g řeckého jogurtu
Budete potřebovat dortovou formu o průměru alespoň 24cm nebo klasický plech, čímž z dortíku budou spíše řezy :)
Z těsta ale můžete naplnit i košíčky na muffiny.

Postup

Troubu si předehřejte na 190°C.
V míse smíchejte všechny suché přísady a pak k nim důkladně přimíchejte kefír (pokojové teploty) a olej. Těsto vlijte do pečícím papírem vystlané dortové formy a pečte alespoň 30 minut. Před vytažením zkontrolujte špejlí. Pokud pečete na plechu, mělo by stačit zhruba 20 minut při stejné teplotě.

Upečené těsto nechte vychladnout v pokojové teplotě. 

Na krém rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě na kousky nalámanou čokoládu. Nechte chvíli zchladnout a pak postupně přimíchejte (ideálně robotem s metličkami) jogurt pokojové teploty (aby se krém nesrazil).. a než stihne krém ztuhnout, ozdobte jím libovolně zchladlý korpus.

Nechte vychladit v lednici :)

P.S.: Množství krému vystačí přesně na tolik, kolik vidíte na fotkách, plus ujídání při zdobení O:)












Komentáře