Fit podzimní tvarohový koláč

Přiznám se, že s tím, jak poctivě teď baštím za dva, si dávám docela pozor na to, co do sebe soukám :).
Ne, že bych to normálně nedělala, ale teď, když se nemůžu jít proběhnout a dát si pořádně do těla a mám zkrátka "tak trochu větší apetit" :D, je pro mě důležité udržovat se v rámci možností v kondici a nefunět (moc) do schodů. Nehledě na to, že se snažím to nejlepší dodávat i tomu drobečkovi, co si vším možným kopáním, šťoucháním a převalováním se vydobývá mou pozornost. To prej kdybych náhodou zapomněla, že tam je.. O:) ♥



Přísady

rozvar z jablek
  • 2 středně velká jablka
  • med / čekankový sirup / javorový sirup podle chuti
  • skořice (+ případně sušený zázvor)
spodní vrstva
  • 75g jemných ovesných vloček
  • 30g medu 
  • 80g čerstvého sýru (žervé, Palouček, Lučina, aj.)
  • skořice 
tvarohová vrstva
  • 500g měkkého tvarohu (ve vaničce)
  •  85g medu / čekankového sirupu / javorového sirupu
  • 2 šťastná vajíčka
  • skořice
Budete potřebovat menší formu o velikosti cca 16 cm.

Postup

Nejdříve nakrájejte jablka na menší kousky, vložte je do rendlíku, podlijte trochou vody (cca 50-100ml.. ne moc, rozvar by měl být spíše hustý), aby se nepřipalovala a vařte do změknutí. Pokud je nechcete loupat, nakonec je trochu rozmixujte, doslaďte a okořeňte podle vlastní chuti. Nechte vychladnout v pokojové teplotě. 

Troubu předehřejte na 170°C.

Na spodní vrstvu smíchejte všechny přísady a pak ji přesuňte do pečícím papírem vystlané formy.

Potom smíchejte tvaroh s libovolným sladidlem, ochuťte skořicí.. 
... a teď můj fígl. Těhule by se měly vyhýbat mj. syrovým vajíčkům, takže ta dávám až když mám zbytek pořádně dochucený. (A spíš trochu víc, protože vajíčka základ zase trochu zředí.)
Takže pak přidejte vajíčka a pořádně promíchejte. 

Spodní vrstvu lehce potřete rozvarem z jablek, pak na ni vlijte tvaroh a lžící ještě libovolně zbytek rozvaru poklaďte na tvaroh.

Dejte do trouby na cca 30 minut, snižte teplotu na 160°C a ještě pečte dalších 30 minut.

Vychladlý koláč dejte na pár hodin do lednice. Ideálně do druhého dne.








Komentáře