Kynutý jablečný koláč s anýzem

Nevím, proč jsem se do kynutých těst nepustila už dřív. Nejspíš jsem si myslela, že je to věda.
Jako jo, asi by se ten proces kynutí dal nějak vědecky vysvětlit. Ale tím bych to uzavřela... :D

Už jsem vám sem pár kynutých věcí dávala, tenhle koláček mě ale vážně moc překvapil. Na fotky ho tentokrát moc nezbylo, ale to mi musíte prominout. On totiž tenhle receptík vznikl úplnou náhodou v neděli odpoledne, když doma nebylo moc věcí, z čeho bych mohla dát něco dokupy. 

A tak jsme ho tak preventivně ochutnali a skoro se od něj nemohli odtrhnout..


Přísady

těsto
  • 100ml rostlinného mléka (nebo jakéhokoli jiného)
  • 15g čerstvého droždí 
  • 1 lžíce včelího pylu (nebo přírodního třtinového cukru)
  • 2 šťastná vajíčka 
  • 190g celozrnné pšeničné mouky
  • 3 lžíce oleje
  • špetka soli
navrch
  • 2 větší jablka
  • půl lžičky mletého anýzu
  • lžička skořice
  • (lžíce přírodního třtinového cukru)
drobenka
  • 40g ovesných vloček
  • 1-2 lžíce přírodního třtinového cukru
  • lžička skořice
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • (anýz)

Postup

V míse ohřejte mléko tak, aby bylo vlahé. Pak do něj dejte droždí a pyl nebo cukr. Nechte pár minut odstát, droždí trochu nabobtná. Přidejte ostatní přísady a pomocí kuchyňského robotu s hnětacími metlami zpracujte v hladké těsto. 
Troubu předehřejte na 180°C. 
Menší formu o velikosti cca 20x20 cm vyložte pečícím papírem a těsto do ní rozprostřete. 
Jablka i se slupkou nahrubo nastrouhejte a smíchejte s kořením, případně trochou cukru. Záleží, jak sladká máte jablka. Jablka nechte chvíli v míse, pustí přebytečnou šťávu. 
Zatím si smíchejte všechny přísady na drobenku. 

Z jablek vymačkejte šťávu, poklaďte jimi těsto a posypte drobenkou. 

Pečte 25-30 minut.




Komentáře