Kynutá špaldová babka

Do kynutých těst se moc často nepouštím. Jsem totiž příšerně netrpělivá. Když už mám ruce opatlané od těsta, chci honem vědět, jak dopadne výsledek.

Možná se téhle motanici říká babka, protože u ní jednou čekáním zešedivím :D

Kvásek je jako živý tvor - potřebuje nakrmit a být v příjemném teple. Proto se mu dává něco sladkého (cukr) a mléko má být vlažné. Taky se mu dává máslo. Jenže já už jsem párkrát zmínila, že ovoce za určitých okolností v těstě nahrazuje cukr a při určité konzistenci i tuk (máslo).

Těsto na kynutou babku za přítomnosti rozmixovaných banánů jsem zkoušela už hodněkrát. Vždycky to je děsná dobrota, ale taky jsem byla dost často moc rychlá a nenechala ho dostatečně vykynout, takže byla trochu tužší a hutnější. Za což může i celozrnná mouka, ale tu si neodpustím.. tu my máme moc rádi!


Přísady

těsto
  • 100ml + 50ml kokosového (nebo jiného rostlinného) mléka
  • 15g čerstvého droždí
  • 300g + 100g celozrnné špaldové mouky Nominal
  • špetka soli
  • 1 rozmixovaný hodně zralý banán
náplň
  • 150g lískooříškového nebo jiného oříškového másla (pokud použijete lískooříškové máslo, náplň bude chutnat podobně jako Nutella)
  • 20g hořkého kakaa
  • 20g kokosového oleje
  • 25g přírodního třtinového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkové extraktu (volitelné)
  • banán (volitelné)
Za předpokladu, že použijete vegan čokoládu, se jedná o kompletně veganský recept :)

Postup

Nejdřív nechte vzejít kvásek. Trochu ohřejte 100ml mléka (tak, aby bylo vlažné), rozdrolte do něj droždí, přidejte asi tak polovinu rozmixovaného banánu, trochu mouky (asi tak 20g), špetku soli, smíchejte a nechte chvíli stranou (dokud kvásek nezačne "houstnout"). 

Do větší mísy dejte 300g mouky, vzešlý kvásek, zbytek banánu a mléka a nejlépe kuchyňským robotem za pomocí hnětacích metel nebo vařečkou vypracujte v hladké těsto. Přikryjte a na teplém místě (nebo v troubě při 35°C) nechte těsto asi tak půl hodiny kynout, mělo by znatelně zvětšit svůj objem. 

Vykynuté těsto rukou zpracujte tak, aby se příliš nelepilo. Budete k tomu potřebovat asi tak 100g mouky. Pak ho vyválejte na přibližně 1cm silnou placku. 

Na náplň smíchejte oříškové máslo s kakaem, kokosovým oleje, třtinovým cukrem a vanilkovým extraktem. Tím pak rovnoměrně potřete vyválené těsto, navrch poklaďte nakrájený banán a těsto srolujte. Naplněnou ruličku z těsta podélně rozřízněte, obě části mezi sebou propleťte a vložte do menší chlebové formy vymazané olejem (já používám 21 x 6 x 11). Takto připravenou babku přikryjte, aby neosychala a nechte znovu kynout na teplém místě zhruba 45 minut.

Troubu předehřejte na 175°C a vykynutou babku, zlehka pomašlovanou rozpuštěným kokosovým olejem, pečte zhruba 35 minut nebo dokud nezezlátne.  

Před krájením nechte zcela vychladnout.







Komentáře