Celozrnný jablečný koláč

Na zahradě už nám rostou letní jablíčka. Přesně v tenhle moment si je přestávám kupovat. A to, i kdyby to mělo znamenat, že si dám jen jedno za týden nebo dva.
Ono totiž když člověk ochutná ty, co jsou čerstvě utržený ze stromu, dokud jsou, žádný jiný nechce.

Vždycky si připadám tak trochu jako Alenka v říši divů. Pokaždý sotva věřím tomu, že můžou být jablíčka tak dobrý. Chvíli nakyslý, chvíli slaďoučký, ale vždycky plný chuti. Ne jako ty z obchodu..

Většinou, když se pro nějaký červený natahuju doprostřed koruny, popadá jich na zem hned několik tak zralých, že už se tam neudrží a skoro prosí, aby je někdo snědl :)
Protože tyhle jablíčka ale nejsou nijak ošetřený, začaly by se hned kazit a tak je nejlepší je sníst a nebo z nich rovnou něco upéct.

Nechtěla jsem tyhle poklady ničím přebít, a tak jsem pod ně dala jen tenounkou vrstvu těsta a o zbytek parády se postarala skořice.





Přísady

těsto
  • 100g celozrnné špaldové mouky
  • 40g jemných ovesných vloček
  • 150g jogurtu
  • 20g mandlového cukru 
  • lžička skořice
jablíčka
  • 4 menší kyselejší jablíčka (bez jadřinců 350g)
  • 40g karamelového cukru
  • 1,5 lžičky skořice

Postup

Na těsto si smíchejte suché přísady a pak přidejte jogurt. Tohle tužší těsto nechte v míse a dejte na chvíli odpočinou do lednice. 
Mezitím si připravte jablíčka. Zbavte je jadřinců, nakrájejte na slabší měsíčky a pak smíchejte se skořicí a cukrem. 
Troubu předehřejte na 160°C.
Těsto vytáhněte z lednice a rovnoměrně jím vystelte koláčovou formu. Možná bude trochu lepivé, tak na to použijte lžíci namočenou ve vodě a nebo trochu oleje.
Pak na těsto klaďte připravená jablíčka. 
Koláč vložte na 15 minut do trouby, pak na dalších 20 minut zvyšte teplotu na 170°C a nakonec ještě 5 minut na 200°C. 

















Komentáře