Celozrnný mrkváč bez oříšků
Na tenhle mrkváč by měly hrát snad i fanfáry.
Konečně jsem docílila výsledku, ze kterého jsem vážně, vážně nadšená.
Všechno vyžaduje svůj čas a ty nejsprávnější podmínky. Ať už si pod tím představíte cokoli. Moje požadavky na čas znamenají to, že jsem musela ochutnat nespočet mrkváčů, abych si vypiplala ten svůj. A co se těch podmínek týče, v sobotu v 7 ráno mě vytáhlo sluníčko z postele, nasoukala jsem se do legín, popadla tenisky a šla si zaběhat. Dala jsem si sprchu, splácala ty nejluxusnější špaldovo-skořicové vafle ke snídani, pustila jsem si svůj oblíbený jazzový playlist, namlela kávu, neznámo jak dlouho ji popíjela, .. a v tomhle duchu se neslo celé ráno.
Miluju to..
Že budu péct mrkváč jsem podvědomě věděla už v týdnu, kdy jsem v krámě popadla hromadu "neperfektní mrkve". Ten název mě pobavil natolik, že jsem je tam nemohla nechat. Byly výrazně levnější než klasické jen proto, že byly polámané a křivé. Mě to přišlo roztomilý. Jo, mrkve... už mi asi trochu šplouchá na maják.
Po tom, co dohrál playlist, jsem vstala od stolu, šla pustit výběr Louise Armstronga a navlékla zástěru. Z lednice a skříně s moukami jsem vytáhla všechno, co jsem myslela, že by v tom mém mrkváči mohlo být a začala kouzlit.
---------------------------------
Přísady
Těsto
- 3 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu)
- 80g třtinového cukru
- 200ml rostlinného mléka (může být i kravské)
- 100ml olivového oleje
- 140g celozrnné špaldové mouky
- 1 a půl lžičky skořice
- půl lžičky sody
- 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku
- 40g ovesných, špaldových nebo pohankových vloček
- 140g mrkve
- kůra z poloviny 1 bio citronu (nebo 1 lžička bio sušené citronové kůry)
Tvarohový krém
- 250g měkkého tvarohu
- 150g jogurtu
- 45g třtinového cukru
- citronová kůra dle chuti (druhá polovina z citronu na těsto)
- 100ml vody
- 3g agar (což je něco jako rostlinná želatina, takže můžete nahradit želatinou podle návodu)
Používala jsem dortovou formu o velikosti 24cm. Příště klidně zdvojnásobím dávku všeho, abych ho mohla v polovině rozříznout a potřít ještě uvnitř. Tím samozřejmě adekvátně protáhnu i dobu pečení. :)
Postup
Předehřejte troubu na 180°C. Zapínala jsem ji na vrchní i spodní ohřev, aby se korpus rovnoměrně propekl.
Ve větší míse rozšlehejte vajíčka s cukrem do pěny. Přidejte mléko a olej, zase trochu prošlehejte. Potom přidejte prosátou mouku, skořici, sodu a kypřicí prášek. V tenhle moment je lepší, pokud jste používali metlu, vyměnit ji za stěrku. Všechno důkladně promíchejte a pak už jen přidejte na jemno nastrouhanou mrkev, vločky a citronovou kůru.
Těsto přesuňte do formy. Pokud máte nějakou, která nemá nepřilnavý povrch, tak ji nejprve vyložte pečicím papírem nebo vymažte olejem a vysypte třeba kokosem nebo pomletými vločkami :).
Pečte 35-40 minut.
Špejle samozřejmě pomůže zjistit, zda už je korpus hotový. Já to vždycky poznám tak, že do trouby sice nakukuju, kolikrát si říkám, že už bych to třeba i vytáhla, ale stejně to tam nechám do té doby, než začne vonět skořice. To je ten nejlepší moment na vytažení :)
Korpus nechte vychladnou a pak si připravte krém.
Na něj vyšlehejte tvaroh, jogurt, cukr a citronovou kůru. Do malého rendlíku vlijte vodu a počkejte, než začne zlehka probublávat a pak do ní vsypte agar. Metlou promíchejte a když trochu vychladne, vlijte do tvarohové směsi. Zase důkladně promíchejte a pak už jen nalijte rovnoměrně na korpus.
Celý mrkváč dejte aspoň na 2-3 hodinky do lednice.
Já jsem ho tentokrát nazdobila sušenými jedlými květy růží. Myslím, že by se nemusel hanbou krčit ani na kdejaké svatbě ♥
A do těch fotek jsem se absolutně zamilovala.
Tak dobrou chuť..
Komentáře
Okomentovat